Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riistakamera paljasti putkiremonttien kipukohdan – "80 % ajasta meni hukkaan"

OMA RAHA Helsingissä yritetään perinteisen putkiremontin Suomen ennätystä. Toteuttajafirman johtaja sanoo, että remonteissa olisi paljon parannettavaa.

Putkiremontteihin erikoistunut rakennusyhtiö Fira Palvelut käynnistää pääkaupunkiseudulla putkiremontin, jonka on tarkoitus valmistua kahdessa viikossa.

Mikäli tavoitteeseen ylletään, on kyse yhtiön mukaan tiettävästi Suomen ennätyksestä.

Remontoitava kerrostalo on Helsingin Roihuvuoressa Satumaanpolulla.

Lisähaastetta Roihuvuoren remonttiin tuo se, että työ tehdään niin kutsuttua perinteistä putkiremonttimenetelmää käyttäen, eli siinä ei käytetä esimerkiksi putkien sukitusta.

Ajansäästö tulee aiempaa tehokkaammasta työn organisoinnista.

Kylpyhuoneet olivat tyhjillään 80 prosenttia remonttiajasta."

– Olemme jo pidempään tutkineet, miten voisimme nopeuttaa putkiremontteja. Asentamalla riistakamerat työmaallemme, totesimme saneerattavien kylpyhuoneiden olevan tyhjillään 80 prosenttia remonttiajasta. Kun tätä hukka-aikaa pystytään lyhentämään, lyhennetään myös remonttiin kuluvaa aikaa, kertoo Fira Palveluiden toimitusjohtajaSami Kokkonen

Yhtiön kehittämänuuden mallin avulla putkiremonttien kestoa voidaan lyhentää nykyisin yleisestä kolmesta kuukaudesta 6–8 viikkoon, ja tietyissä tapauksissa jopa kahteen viikkoon.

– Satumaanpolun kohde on pilottiprojekti, eikä kaikkia remonttikohteita pystytä tekemään yhtä nopeasti. Saneerauksissa voi aina tulla myös yllätyksiä, jotka viivästyttävät aikataulua. Tehostamisen varaa suomalaisissa putkiremonteissa kuitenkin selvästi on, Kokkonen sanoo.

Avainasiaksi nousee ennakkosuunnittelu ja yhteistyö sekä taloyhtiön asukkaiden että hankkeessa mukana olevien ammattilaisten kanssa.

– Käytännössä nopea putkiremontti on mahdollinen vain, kun olemme mukana projektissa aivan alusta saakka. Hyvin suunniteltu on todellakin puoliksi tehty. Esimerkiksi tällä työmaalla olemme tehneet suunnittelutyötä jo useiden kuukausien ajan. Se mahdollistaa sen, että asuntokohtainen haitta-aika pysytään typistämään kahteen viikkoon, Kokkonen sanoo.

Myös remonttikustannukset pienentyvät."

Tähän astikaan Kokkosen mukaan ongelmana ei ole ollut se, että työmailla tehtäisiin töitä hitaasti, vaan kitkaa on tullutjohtamisesta ja organisoinnista.

Lyhyemmän kestonansiosta myös remonttikustannukset pienentyvät: ne ovat Firan mukaan jopa 10 – 20 prosenttia tavallista pienemmät.

Yhtiö on toteuttanut kahden viikon putkiremontin jo kerran, mutta kyseessä oli silloin huomattavasti pienempi kerrostalokohde Nurmijärvellä.