Asukkaat raivoissaan Bernerin talohankkeesta – "Kerrostalot eivät sovi merenranta-alueelle"

KAAVAMUUTOS Laurinlahdessa vastustetaan ministerin suunnitelmia tuoda seitsemän kerrostaloa pientaloalueelle.

Petri Pekkala (vasemmalla) ja Marit Luik-Pekkala asuvat kuvassa näkyvässä taloyhtiössä Ristiniementiellä. Kerrostalot tulisivat taloyhtiön naapuriin, taustalla näkyvään metsään. Ari Silfverberberg on Laurinlahden yhdyskunnan puheenjohtaja. Yhdistys kuuluu myös kerrostalohankkeen vastustajiin. Katja Riihola

Katja Riihola

Kaavamuutoshanke, joka toisi seitsemän kerrostaloa Laurinlahden ytimeen Ristiniementielle, saa laurinlahtelaiset edelleen takajaloilleen. Talojen madaltaminen ja tiivistäminen ei ole saanut alueen asukkaita lämpenemään liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) perheyhtiö Interior Investin hankkeelle.

Moni laurinlahtelainen kertoo muuttaneensa alueelle, koska arvostaa sen luontoa ja pientalovaltaisuutta. Laurinlahdessa ollaan ylpeitä palvelujen puuttumisesta ja siitä, etteivät bussit kulje Ristiniementietä.

– Muutimme Matinkylästä tänne, ja heti tuntui kuin olisimme tulleet kotiin. Kerrostalohanke ei voi olla häiritsemättä asumista, kertovat Petri Pekkala ja Marit Luik-Pekkala

Pariskunta asuu asumisoikeusyhtiössä, jonka viereen 3–6 -kerroksiset talot tulisivat. Joidenkin asuntojen pihat aukeaisivat jatkossa kerrostaloihin päin.

– Asemakaavan mukainen rakentaminen sopii hyvin, mutta sitä en ymmärrä, että ministeri ajaa tässä asiassa omaa agendaansa, Pekkala miettii.

Ann-Mari Sahenkari kertoo olevansa kerrostalohankkeen vuoksi ”tosi raivoissaan”. Korjatuissa suunnitelmissa häntä tyydyttää vain se, ettei Laurinlahdenkujalle tule tonttiliittymää.

– Olemme muuttaneet Laurinlahteen siksi, ettei täällä ole kerrostaloja. Muuten olisimme menneet Kivenlahteen, Sahenkari puuskahtaa.

Laurinlahden yhdyskuntakin on kerrostalorakentamista vastaan. Yhdyskunta edustaa Laurinlahdessa noin 135 taloyhtiötä ja 800 asuntoa.

– Meillä ei ole mitään kaavamuutosta hakeneita henkilöitä vastaan. Ihan sama, kuka hankkeen takana olisi. Vastustamme vain hankkeen kerrostalomaisuutta, Laurinlahden yhdyskunnan puheenjohtaja Ari Silfverberg muistuttaa.

Osa asukkaista ihmettelee Espoon kaavoituspolitiikkaa.

– On erikoista, että kun muut maanomistajat ovat joutuneet rakentamaan talonsa vallitsevan kaavan mukaisesti, niin yhdelle espoolaiselle sallitaan merkittävä poikkeus, yksi nimettömänä pysyttelevä asukas kommentoi.

Kerrostalojen pelätään laskevan läheisten pientalojen arvoa.

– Kaavassa ei ole sallittu kerrostaloja Laurinlahden ranta-alueelle, mikä on tärkeä maisemallinen linjanveto.

Kaavamuutos tulee kaupunkisuunnittelulautakuntaan ilmeisesti vielä tämän vuoden aikana.

Länsiväylä yritti tavoittaa Anne Berneriä kommentoimaan hanketta.

Kaavamuutos

Tavoitteena muuttaa osoitteessa Ristiniementie 12–14 sijaitseva rakentamaton rivitalojen korttelialue kerrostalojen korttelialueeksi.

Kaavamuutosta ovat hakeneet Bernerit.

Talot ovat 3–6 kerroksisia ja niihin tulee 188 asuntoa.

Korjatun version mukaan kerrostaloryväs rakennettaisiin aiempaa tiiviimmin ja matalammin.

Kokonaisrakennusoikeus säilyisi olemassa olevan asemakaavan mukaisena.

Rakennusyhtiö Hartela rakentaa jo Ristiniementie 19:ssä neljää pienkerrostaloa. Tontin Hartela osti niin ikään Bernereiltä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut