"Varapapalle" neljän vuoden vankeustuomio – hyväksikäytti kahta tyttöä

RIKOS 81-vuotias mies on tuomittu kuudesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja kahdesta raiskauksesta neljän vuoden vankeusrangaistukseen.

Espoon käräjäoikeus tuomitsi miehen vankilaan kahteen ala-asteikäiseen kohdistuvista seksuaalirikoksista. Sirkku Aalto

Sanna Jompero

Espoon käräjäoikeus antoi tällä viikolla tuomionsa järkyttävässä lapsiin kohdistuneessa hyväksikäyttötapauksessa.

Käräjäoikeus tuomitsi nyt 81-vuotiaan miehen neljäksi vuodeksi vankeuteen kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, neljästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja kahdesta raiskauksesta.

Hyväksikäyttöihin johtaneet teot tapahtuivat Espoossa viime vuoden lokakuussa. Tapahtumien tekoaikana mies on 80-vuotias ja lapsiuhrit 11-vuotiaita.

Mies oli tutustunut toisen tytön äitiin puoluetoiminnan myötä. Alkuun tyttö ja tämän äiti kävivät vierailulla miehen asunnolla yhdessä.

Viime vuoden lokakuussa tyttö alkoi äidin ja miehen keskusteluiden pohjalta vierailla miehen luona yksin, koska tyttöä oli kiusattu koulussa sekä iltapäiväkerhossa ja järjestely sopi hyvin kaikille. Miehestä muodostui tytölle "varapappa".

Mies oli alkuun myös soittanut tytölle ja pyytänyt tätä luokseen syömään. Alkuun vierailut olivat sujuneet normaalisti.

Espoon käräjäoikeuden tiedoista käy ilmi, että miehelle on haettu lähestymiskieltoa perhettä kohtaan. Tyttö oli kiellon hakemisesta huolimatta käynyt miehen luona.

Miehen tytär kertoi kuulusteluissa tehneensä tytön vierailuista isänsä luokse lastensuojeluilmoituksen, koska oli alkanut epäillä, ettei kaikki ollut kunnossa.

Epäilykset miehen käytöksestä tyttöjen vierailuiden aikana kuitenkin heräsivät jo heti lokakuussa. Rikosilmoitus oli tehty lokakuun lopussa eli muutamia päiviä sen jälkeen, kun tyttö oli kertonut tapahtumista ensin isoäidilleen ja sitten äidilleen.

Mies oli muun muassa pyytänyt tyttöä apuun aidan maalaamisessa ja mennyt päiväunille.

Tyttö oli tarvinnut kyytiä kotiin ja mennyt herättämään miehen, joka oli yllättäen vetänyt tytön sänkyyn, riisunut tämän housut ja alushousut sekä tehnyt kädellään hänelle seksuaalisia tekoja. Tyttö oli pelästynyt tilanteesta.

Mies vannotti tyttöä olematta kertomasta asiasta äidilleen ja sanoi, että tämä saa kävellä kotiin. Lopulta mies oli kuitenkin suostunut viemään tytön autokyydillä.

Muutamaa päivää myöhemmin tyttö oli mennyt miehen kotiin ystävänsä kanssa ajatellen, etteivät edelliskerran tapahtumat enää toistuisi. Mies oli alkanut leikkiä tyttöjen kanssa ruoanlaiton jälkeen piiloleikkiä. Mies oli vienyt tämän jälkeen ainoastaan tytön ystävän kotiin ja sama hyväksikäyttö oli toistunut.

Mies myönsi suudelleensa tytön rintoja sekä työntäneensä kätensä tämän housujen sisään ja kosketelleensa tätä sukuelimen päältä. Mies myönsi myös suudelleensa toista tyttöä suulle ja kosketelleensa reisiä ja takapuolta sekä hakeutunut tyttöjen lähelle seksuaalisin verukkein.

Tytöt kokivat tilanteet pelottaviksi ja alkuun salasivat tapahtumat.

Oikeus piti tapausta erityisen törkeänä, koska tuomittu oli lasten lähipiiristä ja erityisen läheinen. Lapsilla oli mieheen luottamuksellinen suhde. Oikeus piti riidattomana myös tapahtumia tyttöjen takapuolten koskettelusta, päällä makaamista ja ulkonäön kehumisesta. Miehen toiselle uhrille tekemät seksuaaliset teot täyttivät oikeuden mukaan raiskauksen tunnusmerkit.

Tekojen vahingollisuutta lisäsi oikeuden mukaan asianosaisten välinen poikkeuksellisen suuri ikäero, mikä on ollut omiaan hämmentämään uhreja.

Mies myönsi lasten hyväksikäytöt, mutta ei pitänyt niitä törkeinä sekä vähätteli tapahtumia.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Helsingin Uutiset ei julkaise miehen nimeä uhrien suojelemiseksi.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut