Jazzia räpillä Tapiolasalissa – Ricky-Tick Big Band ja Julkinen Sana vauhdissa

KULTTUURI Ricky-Tick Big Band ja Julkinen Sana tarjoilevat harvinaista herkkua Tapiolassa.

Julkinen Sana ja Ricky-Tick Big Band ovat luoneet musiikkiin uusia ulottuvuuksia. Ville Juurikkala

Anneli Tuominen-Halomo

Meno on huimaa, kun 17 suomalaista jazzin huippunimeä eli Ricky-Tick Big Band pääsee vauhtiin yhdessä Julkisen Sanan kanssa. Viimeksi mainittuun kokoonpanoon kuuluvat sanataiteilijat Paleface, Redrama ja Tommy Lindgren. Vuosien kuluessa yhteistyön soundi on kypsynyt.

Festivaaleilla soitettu keikka tai konserttisalissa soitettu keikka on Ricky-Tick Big Bandin perustajan Valtteri Laurell Pöyhösen mielestä eri asia.

– Kesän festarikeikoilla on otettava 60–75 minuutin dynamiikasta ilo irti. Konserttisalissa voi soittaa pidempiä, vaanivia biisejä.

Kyllä siinä suomalainenkin yleisö lämpenee."

Ricky-Tick Big Band ja Julkinen Sana on ainutlaatuinen kokoonpano. Maailmaltakaan ei ole löytynyt vastaavanlaista big bandin jazzia ja räppiä näin laajasti yhdistävää kokoonpanoa.

– Jazz on ajatonta musiikkia ja minä halusin yhdistää siihen ajankohtaista musiikkia. Mieleeni tuli pyytää Paleface (Karri Miettinen) mukaan.

Hänen kauttaan joukkoon liittyivät Don&Johnson Big Bandistä tunnetuksi tullut Tommy Lindgren ja pitkään soolouralla viihtynyt Redrama (Lasse Mellberg).

Omintakeinen konsepti on vienyt bändin paikkoihin, joissa ei ole big bändejä nähty eikä jazzia kuultu. Mainittakoon näistä vaikkapa Ilosaarirock ja Ruisrock.

Valtteri Pöyhönen määrittelee Ricky Tick Big Bandin musiikin eeppiseksi big band jazziksi. Se sisältää upeita jazz-sooloja ja svengaavaa räppiä. Hän on kehittänyt ilmaisutavan, joka kiehtoo niitäkin, jotka eivät ole perehtyneitä sen paremmin jazziin kuin räppiinkään. Kyllä siinä suomalainenkin yleisö lämpenee.

Tämän syksyn kiertueella Kuopion konsertissa bändillä oli tuhatkunta kuulijaa. Kiertue päättyy Tapiolasaliin ja sen jälkeen on pitkän keikkatauon vuoro. Ricky-Tick Big Bandin tauon aikana Pöyhänen aikoo keskittyä mm. jazz-sekstetti Dalindèoon.

Ricky-Tick Big Band ei ole helppo liikuteltava, koska lavalla on 20 muusikkoa ja lavan ulkopuolella tarvitaan lisäksi neljä ihmistä. Soittajat ovat kiireisiä huippumuusikoita, jotka soittavat eri kokoonpanoissa ja projekteissa Suomessa ja ulkomailla.

Valtteri Laurell Pöyhönen säveltää ja sovittaa musiikin.

– Mitä paremmin olen valmistellut oman duunini, sitä paremmin homma toimii.

– Tällaisen talentin saaminen kasaan vaatii taukoja. Keikat ovat intensiivisiä ja isotöisiä. Kun bändi on kiertueella, se on perhemeininkiä. Meillä on hyvä kemia.

RTBB:n konsertit ovat elämyksiä.

– Bändin meininkki on aseistariisuvaa. Harva kuuntelee big band musiikkia. Jos ei tykkää musiikkityylistä, voi tykätä bändistä.

Pöyhönen lupaa, että Ricky-Tick Big Band ja Julkinen Sana ovat nyt parempia kuin koskaan. Takana on kymmeniä keikkoja ja musiikki on mennyt eteenpäin.

Hyväntekeväisyyttä

Tapiolan Lions-club järjestää hyväntekeväisyyskonsertin, jonka tähtenä on Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana 5. marraskuuta kello 19.

Ricky-Tick Big Band on vuonna 2010 perustettu 17-jäseninen jazzorkesteri ja rytmikone.

Bändi kantaa menestyksekkään helsinkiläisen jazzlevymerkin Ricky-Tick Recordsin nimeä.

Burnaa-albumi ilmestyi vuonna 2013 ja Korottaa Panoksii vuosi sitten.

Liput toimituskuluineen alkaen 37,50 Tiketistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut