Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rose-Mari Torpolle väri ja uudet materiaalit ovat kiinnostavia haasteita

Taidemaalari Rose-Mari Torpo haastaa itsensä kokeilemalla uusia materiaaleja. Se on oleellinen osa hänen työskentelyään.

– Työskentely on jännittävämpää, kun menen mukavuusalueeni ulkopuolelle, Torpo sanoo.

– Uuden löytäminen on etsimistä ja teenkin usein hommia kokeilun kautta. Tekemiseni ohjautuu materiaalin ja värin mukaan.

Tärkeitä ovat liike, rytmi, kerroksellisuus ja väripintojen luomat uudet tilat. Maalaukset muodostavat myös kiinnostavia sarjoja.

Galleria Aarnissa Tapiolan Heikintorilla on esillä maalauksia, joiden pohjana Torpo on käyttänyt ohutta, läpinäkyvää verkkoa, jota on maalauksessa useita kerroksia.

Wave-nimisen näyttelyn teokset on maalattu verkolle ja kankaalle spray-maaleilla, musteella ja akryylilla.

Fyysisyyden pitää näkyä maalauksessa."

Materiaalit ja värit luovat paikoin illuusion veden pinnalla leikkivästä auringonvalosta tai kuumuudesta väreilevästä ilmasta. Kun katsoja liikkuu näyttelytilassa, heijastukset, värit ja pinnan liike vaihtuvat ja teokset muuttuvat erilaisiksi. Verkon ominaisuudet luovat veteen liittyviä assosiaatioita.

– Verkko materiaalina on minulle uutta, samoin spray-maalit.

– Minulle jälki on tärkeää. Fyysisyyden pitää näkyä maalauksessa, sen, mistä pensseli on mennyt.

Myös väri on Rose-Mari Torpolle hyvin tärkeä.

– Se menee kausittain tai sykleittäin, mitä värejä käytän ja mitkä värit koen omaksi. Keltainen on minulle tärkeä väri ja sitä on aina ollut maalauksissani.

Väri on Torpon mielestä kiinnostava asia ja väreillä on aina oma sanomansa.

Voiko värejä kuulla?

– Olen pohtinut paljon suhdettani väriin. Olen miettinyt, voiko värejä kuulla. Teen joka päivästä värikaavion. Minulle on olemassa rumia värejä, joista en pidä, esimerkiksi okran sävyt. Minulla on myös oma pahan väri ja surun väri, Rose-Mari Torpo selvittää.

Torpo on asunut kolme vuotta Kreikassa ja se on jossain määrin vaikuttanut hänen värimaailmaansa. Luonto oli ja on nykyisessäkin kotikaupungissa Helsingissä vahvasti läsnä. Vaikka Torpon maalaukset ovat abstrakteja, niissä on myös vahvaa maisemallisuutta.

Rose-Mari Torpo työskentelee usein sarjan kautta. Taiteilija on todennut toistamisen olevan hedelmällistä.

– Näitä maalauksia tehdessäni on miettinyt ajan liikettä ja sitä, mitä se minulle merkitsee. Siksi näyttelyssä on tiimalasikin.

Rose-Mari Torpo on syntynyt Raumalla ja hän asuu ja työskentelee nykyään Helsingissä.

Hän on valmistutunut Vapaasta Taidekoulusta taidemaalariksi vuonna 2003. Hän on osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin ulkomailla ja Suomessa. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä mm. Rauman Taidemuseossa, Suomen Madridin-instituutissa, Galleria Å:ssa Turussa, Huuto galleriassa ja viimeisin Tm-galleriassa Helsingissä.

Tällä hetkellä Torpo täydentää opintojaan Turun Taideakatemiassa ja Galleria Aarnin näyttely on osa hänen taiteellista lopputyötään.

Galleria Aarni toimii Tapiolassa Heikintorilla (Kauppamiehentie 1) ja se on avoinna keskiviikosta perjantaihin kello 11–18 ja viikonloppuisin kello 12–16.

Näyttely jatkuu 23. lokakuuta asti.