Linnea Skogia, 13, viedään jo Hollywoodiin – "Tuntui kummalta seistä isojen tähtien joukossa"

NÄYTTELIJÄ Tyttö nimeltä Varpu -elokuvan tähti Linnea Skog hurmasi elokuvaväen Torontossa. 13-vuotias Linnea pitää kuitenkin jalat maassa.

Linnea Skog joutui olemaan viime talvena kuukauden pois koulusta elokuvan kuvausten vuoksi. Opettaja antoi Linnealle täyden tukensa ja auttoi keväällä saamaan muut kiinni. Elokuvan teosta Linnea kertoo oppineensa paljon. Inka Töyrylä

Inka Töyrylä

Linnea Skog hörppii koulupäivän jälkeen kaakaota kuten kuka tahansa 13-vuotias. Mielessä pyörii vielä äskeinen matikankoe.

–Muut teki sen, kun minä olin Torontossa.

Niin. Torontossa. Kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Kävelemässä punaisella matolla, salamavalojen räiskeessä ja hurjassa pyörityksessä haastattelusta toiseen.

–Olihan se aika outoa! Mutta myös jännittävää ja tosi hauskaa! Tuntui tosi kummalliselta olla siellä, samassa paikassa kaikkien isojen tähtien joukossa, Tyttö nimeltä Varpu -elokuvan toista pääosaa esittänyt Linnea kertoo.

Eilen Suomessa ensi-iltaan tullut elokuva sai maailman ensi-iltansa Toronton elokuvafestivaaleilla 11. syyskuuta.

–Oli hienoa, kun kuulimme, että elokuva oli valittu mukaan. En voinut kuvitella, että minäkin lähtisin sinne, mutta ohjaaja Selma Vilhunen alkoi puhua, että se olisi tärkeää.

–Pientä vihiä oli siitä, että Linneakin voisi saada huomiota, mutta ei aavistustakaan mistään tällaisesta. Lopulta huomiota suorastaan vyöryi, reissun ajan kotona tyttärensä puolesta jännittänyt äiti Laura Karén kertoo.

Pyöritys jatkui kotona, kun Linnea esiintyi sekä Aamu-tv:ssä että illalla Enbuske, Veitola & Salminen -ohjelmassa.

Maailmalla tytölle on jo ehditty povata jopa uraa Hollywoodissa. Useat agentuurit ovat lähestyneet tuotantoyhtiö Making Movies Oy:tä ja ilmaisseet haluavansa nuoren lahjakkuuden listoilleen.

–Kyllä minä haluaisin isona näyttelijäksi. Mutta vielä ei ole tiedossa mitään uutta. Edessä on ihan tavallinen arki, Linnea sanoo.

Elokuvan aikaansaama hehkutus tuntuu Linneasta lähinnä oudolta.

–Olen lukenut ehkä yhden niistä lehtijutuista, mitä Torontossa tehtiin. En oikein tykkää lukea juttuja itsestäni, se tuntuu niin kummalliselta. Äiti on kyllä laittanut kaikki talteen.

Näytteleminen on Linnealle luontevaa.

–Olen kasvanut teatterissa. Isäni Frank Skog on näyttelijä Unga Teaternissa ja olen ollut siellä vauvasta asti mukana. Olen myös nähnyt tosi paljon vaarini Aarre Karénin elokuvia. Iskältä olen oppinut, että pärjätäkseen näyttelijän on harjoiteltava tosi paljon, Linnea kertoo.

En oikein tiedä, mitä tein niin hyvin, että siitä on tykätty näin paljon."

Oman uransa Linnea on aloittanut koulunäytelmissä.

–Ja kolmannella luokalla kaksi kaveriani kirjoitti näytelmiä, joita esitimme aina pienemmille odottaessamme taidekoulun alkua.

Televisioonkin Linnea on ehtinyt.

–Iskä on aina välillä vienyt minua koe-esiintymisiin. Olin kuitenkin aina liian nuori tai vanha, enkä koskaan päässyt mihinkään. Sitten Roba-poliisisarjaan valittu tyttö oli sairastunut ja sarjan roolittaja muisti nähneensä minut jossain koe-esiintymisessä. Sieltä soitettiin edellisenä päivänä ennen kuin kuvaukset alkoivat, Linnea kertoo.

–Iskä kysyi, haluaisinko näytellä Riku Niemisen kanssa. Olin katsonut Putousta telkkarista ja tiesin kenestä on kyse. Tottakai halusin. Saimme tekstin samana iltana ja iskä auttoi minua tosi paljon.

– Ajattelin ensin, että kukaan ei huomaa minua Robassa ja asia jää siihen. Ajattelin, että olen aina väärän ikäinen enkä koskaan pääse mihinkään. Oli tosi iso yllätys, kun pääsin Tyttö nimeltä Varpu -elokuvaan.

Linnea on pitänyt näyttelemisestään hyvin matalaa profiilia.

–Kaksi parasta kaveriani on tukenut ja rohkaissut minua eskarista asti ja uskonut, että saan rooleja. En halunnut kertoa tästä muille, varsinkaan kun uudella luokalla en tuntenut kovin hyvin kaikkia.

–Ennen Torontoon lähtöä yksi koulukaveri oli nähnyt elokuvan trailerin ja tuli kysymään, miksi en ole puhunut mitään. Ajattelin, että voi ei, nyt kaikki saavat tietää! Olen aika ujo, jos ympärillä on paljon ihmisiä. Nyt on kuitenkin hyvä olo, kun asia tuli esille. Enää ei tarvitse jännittää, mitä muut sanovat. Se meni ihan hyvin ja kaikki ovat olleet iloisia.

Elokuvan aikaansaama huomio on hieman hämmentänyt Linneaa.

–Tiesin, että tämä tulee elokuvateattereihin. Mutta en tiennyt, en voinut edes kuvitella, että tästä tulisi näin iso juttu.

–En oikein tiedä, mitä tein niin hyvin, että siitä on tykätty näin paljon. Yritin olla Varpu. Varpu on rohkea ja tosi vahva, kuitenkin aika herkkä. Eniten hän on kuitenkin rohkea, että uskaltaa yksin lähteä etsimään isäänsä, jota ei tunne, Linnea pohtii.

Elokuvan tarina on hyvin koskettava ja Linnea joutui roolityössään isojen asioiden äärelle.

–Kuvauksia tehtiin kuitenkin niin monissa vaiheissa, että tarinaan ei jäänyt liikaa sisälle. Rankkojen ja vaikeiden kohtausten jälkeen me hulluteltiin tosi paljon.

Rankkojen ja vaikeiden kohtausten jälkeen me hulluteltiin tosi paljon."

–Vaikeinta on näytellä oikein tosi tosi surullista, mutta sain tosi paljon apua muilta näyttelijöiltä ja Selmalta. Ja ratsastusviikko oli vaikea. Varpu on hevostyttö, minä en. Tykkään kyllä hevosista, mutta en ole ratsastanut. Muuten Varpuun oli aika helppo samaistua, vaikka hän onkin Helsingistä ja minä maalta. Varpu vaikutti kivalta. Luulen, että tulisin hänen kanssaan hyvin toimeen, jos hän olisi oikea ihminen.

Elokuvan kohtauksista ihan loppu on Linnea Skogin oma suosikki.

–Se on niin vapauttava kaikkien rankkojen juttujen jälkeen.

Tyttö nimeltä Varpu

Kansainvälinen ensi-ilta Toronton elokuvajuhlilla 11.9. ja Suomen ensi-ilta perjantaina 23.9.

Elokuva kertoo 12-vuotiaasta Varpusta (Linnea Skog) ja äidistä (Paula Vesala), joka ei halua kasvaa isoksi. Eräänä iltana Varpu saa tarpeekseen, varastaa auton ja ajaa pohjoiseen etsimään isäänsä (Lauri Maijala), josta tietää ainoastaan nimen.

Linnea Skog nostettiin Torontossa elokuvan suurimmaksi tähdeksi.

Tyttö nimeltä Varpu on lyhytelokuvallaan Oscar-ehdokkuuden saavuttaneen Selma Vilhusen esikoisnäytelmäelokuva.

Elokuva on jo nyt valittu useille kansainvälisille festivaaleille mm. Roomaan, Denveriin ja Göteborgiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 2. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 3. Tapiolan pihoilta Espoon johtajaksi – 60 vuotta täyttävä Jukka Mäkelä on varttunut yhdessä kasvavan Espoon kanssa
 4. Tapiolan kahluualtaalla oleilleen koronaviruksen kantajan jäljiltä ei tiedossa jatkotartuntoja – koronapuhelin ruuhkautui tapauksen tultua julki
 5. Espoossa todettu 901 varmistettua koronatartuntaa – viikon aikana kuusi uutta tapausta
 6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 7. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 10. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 11. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 12. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 13. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 14. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 15. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.