Kuskittomat ja maksuttomat robottibussit alkavat kulkea Otaniemessä

Robottibussi kulkee Otaniemessä lokakuussa. Kuva on peräisin Espoo Innovation Gardenin Instagram -sivulta. Espoo Innovation Garden

Klaus Nurmi

Otaniemeen tuotiin tällä viikolla liikennekokeiluun kaksi ilman kuljettajaa liikkuvaa robottibussia.

Reitin ohjelmoimisen jälkeen nämä sähköllä toimivat päästöttömät bussit liikennöivät alueella lokakuun ajan. Robottibussit kulkevat reittiä Betonimiehenkuja – Lämpömiehenkuja – Metallimiehenkuja.

Robottibussit ovat kaikille avoimia ja niillä matkustaminen on maksutonta. Bussiin mahtuu yhdeksän henkilöä.

Espoon kokeilu jatkaa Helsingin Hernesaaren pilottia ja se on merkittävä askel robottiautoilun edistämisessä paitsi Suomessa, myös kansainvälisesti.

Espoon liikenteenhallintapäällikön Johanna Nybergin mukaan Otaniemestä löytyi sopiva testiympäristö, jossa robottibusseja voidaan testata häiritsemättä liikaa muuta liikennettä.

Robottibussi täydentää myös hyvin Otaniemen sisäisiä joukkoliikenneyhteyksiä, Nyberg sanoo.

Hänen mukaansa liikennejärjestelyt ja liikenneturvallisuus on käyty huolella läpi.

– Kokeilussa selvitetään robottiautoilun merkitystä kaupunkiympäristön eli liikenteen ohjauksen, liikenneturvallisuuden ja liikennesuunnittelun näkökulmasta. Ja myös robottiauton vaikutusta muuhun liikennekäyttäytymiseen.

Suomalaisyritykset voivat kokeilussa myös testata muun muassa erilaisia antureita.

Kokeilua koordinoi Metropolia ja se on osa kaksivuotista SOHJOA-hanketta. Otaniemen jälkeen robottibusseja testataan liikenteessä tänä vuonna vielä Tampereella.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut