Espoon terveyslautakunta äänin 6–6: Paperittomille nuorille täydet terveyspalvelut

Espoossa harkitaan kaikkien terveys- ja erikoissairaanhoidon palvelujen tarjoamista myös paperittomille maahanmuuttajille. Kuvituskuva Arkistokuva/Johanna Erjonsalo

Seppo Korkman

Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnan mielestä paperittomille, kuten maassa ilman oleskelulupaa oleville, alle 18-vuotiaille nuorille sekä raskaana oleville naisille on taattava samantasoiset terveyspalvelut kuin muillekin espoolaisille.

Tasavertainen kohtelu pitäisi lautakunnan linjauksen mukaan ulottaa myös erikoissairaanhoitoon.

Päätös syntyi tiukan keskustelun ja äänestyksen jälkeen numeroin 6–6. Äänten mentyä tasan päätyi lautakunta paperittomille suopeaan kantaan puheenjohtaja Johanna Värmälän (sd.) äänellä.

Lautakunnan linjaus oli osa vastausta Inka Hopsun (vihr.) ja 29 muun valtuutetun marraskuussa tekemään valtuustoaloitteeseen. Aloitteessa vaadittiin terveydenhoidon järjestämistä paperittomille samoin perustein kuin espoolaisille.

Hoidon järjestämisestä aiheutuvista kustannuksista Espoolle ei ole olemassa tarkkoja laskelmia. Valtio ei nykylainsäädännön puitteissa korvaa kunnille paperittomille annettuja terveyspalvelujen kustannuksia.

Helsinki on arvioinut paperittomien terveydenhuollon järjestämisen maksavan kaupungille 100 000–200 000 euroa vuodessa. Suurin osa kustannuksista tulee erikoissairaanhoidosta.

Kustannuslaskelmien puutteeseen vedoten muun muassa kokoomuksen edustajat lautakunnassa olivat sitä mieltä, että kunnan velvollisuudesta järjestää paperittomille henkilöille terveyspalveluja tulee säätää lailla. Tällöin tulisi myös varmistua siitä, että kunnilla on riittävät taloudelliset voimavarat uusista tehtävistä huolehtimiseksi.

Nykyisin Espoon kaupunki tarjoaa paperittomille tarvittaessa kiireellisen hoidon.

Paperittomien henkilöiden lukumäärän arvioidaan tulevaisuudessa kasvavan erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut