Professori vaatii: Rasistiset järjestöt pitää kieltää lailla

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professorin Tuomas Ojasen mukaan rasistiset järjestöt täytyisi kieltää lailla. Sirkku Aalto

Riikka Jokinen

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professorin Tuomas Ojasen mukaan rasistiset järjestöt pitäisikieltää lailla. Hänen mukaansa kieltämiselle ei ole oikeudellisia esteitä.

–Kysymys ei ole vain siitä, voidaanko tällaiset järjestöt kieltää, vaan ne pitää kieltää. Suomi on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin, joista tulee velvollisuus kieltää rasistiset järjestöt ja muutoinkin torjua rasismia, Ojanen sanoo.

Kansainvälisillä sopimuksilla hän viittaa esimerkiksi YK:n rotusyrjintäsopimukseen, joka velvoittaa siihen sitoutuneita valtioita säätämään laittomiksi ja kieltämään rotusyrjinnän ja siihen yllyttämistä edistävät järjestöt sekä kriminalisoimaan toimintaan osallistumisen.

–Suomella on oikeudellinen velvollisuus suhtautua asiaan nykyistä tiukemmin. Toisin sanoen torjua rasismi ja kieltää rasistiset järjestöt nykyistä selkeämmin ja voimakkaammin, hän tarkentaa.

Rasististen järjestöjen sallimista ei Ojasen mukaan voi perustella myöskään sananvapaudella tai yhdistymis- ja kokoontumisvapaudella.

Kyse onkin pitkälti poliittisesta tahdosta.

– Poliittinen eliitti ei ole riittävän selkeästi tuominnut rasistisia järjestöjä eikä ole riittävän selvästi torjunut esimerkiksi lainsäädännön keinoin rasismia.

– Erityistä aktiivisuutta ja selväsanaista kieltämistä edellytetään sellaisilta julkisen vallan tahoilta, kuten hallitukseltapääministeristä alkaen.

Tällä hetkellä rasististen järjestöjen toimintaa voidaan oikeudellisesti arvioida esimerkiksi kiihottamista kansanryhmää vastaan koskevan säännöksen nojalla.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden apulaisprofessori Sakari Melanderin mukaan tämän säännöksen soveltamiskynnys on kuitenkin korkealla. Säännöksen perusteella on annettu vuosina 2009–2014 vain 27 tuomiota.

Melander on Ojasen kanssa samaa mieltä siitä, että Suomen rasistisia järjestöjä koskeva lainsäädäntö ei ole täysin kunnossa. Blogitekstissään asiaan kantaa ottanut Melander katsoo, että sääntelyn pitäisi olla rikosnimikkeistä alkaen mahdollisimman selkeää.

– Vastaus, jonka mukaan toimintaan voidaan jo puuttua usean muunlaista käyttäytymistä kriminalisoivan rikoslain säännöksen avulla, ei yksinkertaisesti vakuuta. Syntyy pikemmin vaikutelma, että asiaan ei haluta aidosti puuttua, hän kirjoittaa blogissaan.

Rasististen järjestöjen kieltäminen lailla nousi esille viimeksi alkuvuodesta, kun pohdittiin katupartioiden kieltämistä. Ojanen sekä oikeustieteen professori Juha Lavapuro Turun yliopistosta esittivät lakimuutoksia jo tuolloin.

Keskustelu sai uudelleen tuulta alleen viikonloppuna, kun uusnatsistisen Vastarintaliikkeen mielenilmauksessa pahoinpidelty mies kuoli sairaalassa. Lukuisat ihmiset ovat sen jälkeen vaatineet äärijärjestöjen kieltämistä.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kiirehti sunnuntaina toteamaan, että äärijärjestöjen laillisuutta tarkastellaan ja asia otetaan esille poliisin ja valtakunnansyyttäjänviraston kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 2. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 3. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 4. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 5. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 6. Pääkirjoitus: Lemmikki ei ole hetken päähänpisto
 7. Vainio 8.8.
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 10. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 11. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 12. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 13. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 14. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 15. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 2. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 3. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 4. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 5. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 6. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
 7. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 10. Espoonlahden asiointipiste avautuu kuukausien tauon jälkeen – "Flunssa- tai vatsaoireita potevana ei saa tulla"
 11. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 12. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
 13. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 14. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 15. Tapiolan Sandro lopettaa, tilalle Helsingistä tuttu uusi yrittäjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.