Ex-vasemmistojohtaja avautuu tunnoistaan vastaanottokeskuksen naapurina – Lehti: "Kuntosalille ja takaisin ei äkkiä enää ollutkaan kiva kävellä"

Vasemmistoliiton ex-puheenjohtaja, nykyisin elinkeinoelämässä vaikuttava Suvi-Anne Siimes kertoo uudessa Kanava-lehdessä, miltä tuntuu, kun naapuriin muuttaa yllättäen 800 turvapaikanhakijaa.

Siimes asuu Helsingin Pitäjänmäessä, jonne yksityinen Luona Oy perusti vastaanottokeskuksen pikavauhtia syksyllä 2015.

Siimes kertoo kirjoittaa artikkelissaan olleensa tietoinen turvapaikanhakijoiden virrasta, Tornion järjestelykeskuksesta ja tarpeesta perustaa uusia vastaanottokeskuksia. Silti vastaanottokeskuksen perustaminen ja "satojen ja taas satojen" miesten tulemien omaan naapuriin oli yllätys.

Siimes kritisoi erityisesti asiaan liittynyttä tiedottamista – tai sen puuttumista.

–Säännöllisestiseuraamistani medioista ei löytynyt asiasta lisätietoja. Niitä ei ollut myöskään viranomaisten verkkosivuilla. Asiasta kerrottiin jotain vain netissä ilmestyvän MV-lehden sivuilla. Siihen jouduin tyytymään, kun muuta ei ollut tarjolla, Siimes kirjoittaa.

Helsingin Uutiset kertoi kahden eri vastaanottokeskuksen tulosta ja niidenasukkaissa aiheuttamista tunnoista perustamisen jälkeisellä viikolla. Tuolloin haastateltiin muun muassa irakilaista sotilaslentäjää, joka sanoi ymmärtävänsä suomalaisten epäluuloja

Pian vastaanottokeskuksen perustamisen jälkeen rakennuksenedustalla alkoi Siimeksen mukaan hiippailla naapurustosta poikkeavia ihmisiä muun muassa kuvaamassa kännyköillä keskuksen toimintaa.

Tilanne sai Siimekseen varpailleen.

–Kuntosalilleja takaisin ei äkkiä enää ollutkaan kiva kävellä. Pian aloin säpsähtää aina, kun näin lähikaduillamme poliiseja tai kadunkulmiin oudosti pysäköityjä autoja.

Pitäjänmäellä asiat sujuivat Siimeksen mukaan lopulta hyvin, eikä väkivaltaa hänen käsityksensä mukaan esiintynyt. Uhkaavin tilanne koettiin, kun poliisi pidätti vastaanottokeskuksen läheisyydestä asemiehen Hän sai myöhemmin syytteen uhkauksesta ja aserikoksesta.

Siimes kirjoittaa, ettei sinänsä vastustanut vastaanottokeskuksen perustamista, mutta pitää niukkaa tiedottamista edelleen virheenä.

–Se, että ensimmäiset tiedot vastaanottokeskusten perustamisesta löytyivät useimmiten vastamediasta, oli paitsi vastenmielistä, myös vaarallista. Sen ei saa antaa enää toistua edes erityistilanteissa.

Siimes toteaa olevansa avoimen, vauraan ja demokraattisen yhteiskunnan kasvatti.

–Kaiken keskellä mietin, kuinka hauraita jaetut konventiomme kielletystä ja sallitusta, arvokkaasta ja vähemmän arvokasta olivatkaan–ja miten helposti ne saattoivatkaan yhtäkkiä rikkoutua,pohtii kirjoituksessaan nykyisin Työeläkevakuuttaja TELA:n toimitusjohtajana työskentelevä Siimes.

Tämän kuun lopussa vastaanottokeskus lakkautetaan, eikä Maahanmuuttovirasto jatkaenää sopimusta ylläpitäjän kanssa. Luonan sisaryhtiö Forenom kertoi aiemmin, että tilalle tulee opiskelijahostelli

Siimes kuitenkin toivoo, että keskustelu kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden asemasta jatkuu.

–Toivon myös, että valtio ja viranomaiset tuovat siihen liittyvät kantansa esiin aktiivisesti ja avoimesti, sanoo Siimes ja lisää, että turvapaikan myöntämiselle tulisi soveltaa mahdollisimman yhdenmukaisia kriteereitä.

Siimeksen mukaan maahanmuutto paremman elämän perässä on toivottavaa, mutta sen pitäisi tapahtua jotain muuta kuin humanitaarista turvapaikanhakureittiä.

– Vaikkapa Suomelle tai EU:lle luotavan Green Cardin kautta.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut