Satu Silvo paljastaa Silvopleen salat

- Silvoplee on niin kallis tuote, ettei meillä ole varaa kasvaa ketjuksi, Satu Silvo kertoo. Keittokirja tuo Silvopleen kasvisherkut nyt kaikkien ulottuville. Marketta Karjalainen

Marketta Karjalainen

Kun näyttelijä Satu Silvo perusti Hakaniemeen ravintolan vuonna 1999, vastaanotto oli vähintäänkin hämmentynyt. Julkkiksilla ei vielä tuolloin ollut tapana keikkua ravintoloiden keulakuvina eikä kasvisruoka ollut erityisen suuressa suosiossa.

– En tiennyt ravintola-alasta mitään, mutta olin löytänyt hyvänmakuisen, terveellisen ruoan ja halusin, että myös muut pääsevät syömään sitä, Silvo paljastaa. Ravintolanpito alkoi sujui, kun hän löysi Silvopleehen ammattimaisia työntekijöitä.

17 vuodessa ravintola Silvoplee on saavuttanut vankan jalansijan Helsingin ravintolakentässä ja kasvisruokavalio yleistynyt. Klassikon suosio on kantanut vuodesta toiseen. Helsingin Uutisten, Länsiväylän ja Vantaan Sanomien yleisöäänestyksessä talvella 2015 Silvoplee valittiin selkein luvuin seudun parhaaksi kasvisruokapaikaksi.

Muista kasvispaikoiista Silvoplee poikkeaa siinä, että sen kattauksessa on päivittäin runsas valikoima myös elävää ravintoa. Smoothiebaarin puolella tarjotaan raw foodia.

– Haaveeni on käynyt toteen: kasvisruokailusta on tullut osa valtavirtaa, ja yhä useampi on kiinnostunut myös elävästä ravinnosta ja raakaruoasta, Silvo toteaa.

Uudessa Satu Silvo & Silvoplee; Elinvoimaa kasvisruoasta -kirjassa (WSOY 2016) Silvo kertoo ruoka- ja elämänfilosofiastaan ja siitä, miten löysi pitkän sairastelun jälkeen elimistölleen sopivan terveellisen ruokavalion.

Trendikkäästä sipsikaljaveganismista Silvo ei innostu.

–Ymmärrän, että he haluavat olla eettisiä ja ottaa kantaa eläinten oikeuksien ja eettisen ruoantuotannon puolesta. Mutta heidän pitäisi tulla maistamaan, he eivät tiedä miten hyvää terveellinen kasvisruoka on.

Kirjassa on 60 Silvopleen listoilta tuttujen ruokien reseptiä.

–Meiltä kysytään usein, miksemme avaa lisää ravintoloita. Silvopleessä on 25 työntekijää ja tarjoilemme käsin tehtyä ruokaa, josta 60–80 prosenttia on luomua. Tämä on niin kallis tuote, ei meillä ole varaa kasvaa ketjuksi. Mutta kirjan ohjeilla Silvopleen herkkuja voi nyt valmistaa myös kotona.

Ravintola Silvoplee (Toinen linja 7) on avoinna ma-peklo 11-19, la klo 11-18. Smoothiebaari ma-pe klo 8-19, la klo 10-18.

Kasviksia vauvasta vaariin

Ruotsalaiskaksikko Sara Askin ja Lisa Bjärbon uusi kasvisruokakirja neuvoo monta hyvää niksiä, miten perheen epäluuloiset jäsenet saa pikku hiljaa käännytettyä kasvissyöjiksi – tai ainakin maistelemaan uusia makuja.

Iloisella ja reippaalla otteella kirjoitetussa kirjassa annetaan 60 reseptiä ja neuvotaan, miten ne voi muuttaa vegaanisiksi. Helppoja arkiruokia, naposteltavaa, enemmän aikaa vaativia aterioita ja herkkuja.

Ruoat ovat trendikkäästi tätä päivää: bageleita, pannacottaa, wrapeja, tortilloja, pastaa, lasagnea, mezejä, tapaksia, currya keittoja ja salaatteja.

Luontevaa ja nokkelaa kasvisruokaa ilman turhaa kikkailua.

Sara Ask ja Lisa Bjärbo: Kasvisruokaa koko perheelle (Gummerus 2016).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 2. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 3. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 4. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 5. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. Luontoretki tutustuttaa Leppävaaran luontoon ja Hanikan luontopolkuun – ilmoittauduttava yhä ennakkoon
 12. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 13. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 14. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 15. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.