Minipossu on byrokraatille kuin tuotantosika – katso kuvasarja suloisesta Pikestä

LEMMIKKI Laki ei erota minipossua tuotantosiasta. Myös minipossun omistajan on rekisteröidyttävä sikaeläintenpitäjäksi.

Muutama paikallinen on saattanut hieraista silmiään astuessaan kävelykadulla sijaitsevaan Studio Bello -kampaamoon Järvenpäässä. Siellä on nimittäin vieraillut Pike-minipossu. Sen omistaja Henni Lind-Laaksonen kertoo, että töissä olemista täytyy harjoitella pienissä erissä.

Tavallisesti viiden kuukauden ikäinen Pike viettää päivänsä kotona Mäntsälän Säälinkäällä. Se viihtyy sisällä ja maalla se saa olla myös pihalla vapaana.

Possut ovat laumaeläimiä.

–Laskimme, että meillä on niin iso lauma tässä, että se riittää, sanoo kukon, neljä kanaa, kaksi kissaa, koiran ja hevosen omistava Lind-Laaksonen.

–Pike esimerkiksi leikkii koiran kanssa.

Piken ruokavalioon kuuluu muun muassa neljän viljan puuroa sekä paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

Kun Pike oli hankittu, Lind-Laaksonen teki tarvittavan rekisteröinnin.

–Tilatunnus oli jo valmiina, sillä silloin kun kanat tulivat, tila rekisteröitiin sippikarja- ja lammastilaksi. Muutosilmoituksella lisäsimme myös minipossun sinne.

Minipossun hankkimiseen liittyvä byrokratia herättää omistajissa tunteita sekä puolesta että vastaan.

–Paperien täyttäminen ei ollut monimutkaista. Jos esimerkiksi sairauksia alkaa levitä, tiedetään, missä possu asuu, Lind-Laaksonen sanoo.

Lue myös: Näin sujuu 20-kiloiseksi kasvaneenminipossun elämä kerrostalossa

Vaikka minipossu on kotieläin, se katsotaan tuotantoeläimeksi, joten sen hoitoa, merkintää ja rekisteröintiä koskevat samat lait ja määräykset kuin tuotantosikoja. Sillä ei ole väliä, onko sianomistajalla yksi vai sata sikaa.

Useissa medioissa on viime viikkoina uutisoitu, että lain mukaan jokaisen minipossun omistajan on siis rekisteröidyttävä sikatilalliseksi, vaikka Eviran ohjeissa puhutaan rekisteröitymisestä eläintenpitäjäksi.

–Tilallinen viittaa enemmän elinkeinonharjoittamiseen ja käsitteenä se on eri asia kuin se, että sinulla on tilatunnus, tarkentaa ylitarkastaja Anssi Welling Eviran Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksiköstä.

Eläintenpitäjän tunnuksena voi olla myös asiakastunnus, jollei eläintenpitäjällä ole muuta maataloustoimintaa. Siat on myös merkittävä ennen kuin ne lähtevät syntymäpitopaikastaan merkintätunnuksella, joka on kytketty tila- tai asiakastunnukseen.

Sikojen rekisteröinti on tärkeää kahdesta syystä.

–Jotta mahdollisissa eläintautitapauksissa tiedetään, missä mikäkin eläin on ollut. Toinen tärkeä seikka liittyy elintarvikeketjun läpinäkyvyyteen ja jäljitettävyyteen, eikä se toki minisikojen osalta ole kauhean oleellinen asia, Welling sanoo.

Sikojen osto-, myynti- ja siirtotapahtumat sekä eläinmäärätiedot on toimitettava sikarekisteriin. Sikarekisteriä ylläpitää Evira.

–Eläintenpitäjäksi rekisteröityminen ja eläinten pitopaikan perustaminen tehdään kerran, Welling sanoo.

Tällä hetkellä Eviralla on työn alla sähköinen eläintenpitäjärekisteri, joten tulevaisuudessa eläintenpitäjät voivat ilmoittaa eläintenpidosta ja pitopaikasta netissä. Asiasta tiedotetaan, kun sähköinen sovellus valmistuu.

Elintarviketurvallisuusvirasto perii sikaeläinten siirtojen ja eläinmäärien ilmoittamisesta sikarekisteriin 0,20 euroa rekisteröintitapahtumaa kohden.

Minipossujen pitäjäksi on tällä hetkellä rekisteröitynyt noin 350 henkilöä. Varsinaisessa sikarekisterissä on vain noin 150 ilmoitettua minipossua, joten vaikka rekisteröityminen onkin kunnossa, ei kaikille ole tehty eläinmääräilmoituksia. Myös ne kuuluvat sikojen pitäjien velvollisuuksiin.

Sikarekisteri

Sikojen merkitseminen ja rekisteröinti perustuu EU-säädöksiin ja lakiin eläintunnistusjärjestelmästä, joissa säädetään jokaisen sikoja pitävän velvollisuudesta rekisteröityä eläintenpitäjäksi sekä ilmoittaa omistamiensa tai hallitsemiensa sikojen tiedot sikarekisteriin.

Määräykset koskevat kaikkia sikoja, eli myös minisikaa ja villisikaa.

Sikojen merkitsemisestä ja rekisteröinnistä annettu uusi asetus astui voimaan 1.1.2013. Oleellisin muutos oli minisikojen rinnastaminen muihin sikoihin.

Rekisteröityminen tehdään ennen eläinten pidon aloittamista oman kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.

Eläintenpitäjän pitopaikassa syntyneet siat on merkittävä. Yleisin merkintätapa on tatuoiminen.

Lähde: Evira.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut