Espoon vihreät: Ruotsalainen avoimuus käyttöön kaupungin yhtiöissä

Espoon Vihreä vaatii läpinäkyvyyttä Espoon kaupungin omistamiin osakeyhtiöihin.

– Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat välttämättömiä edellytyksiä vaikuttavalle ja johdonmukaiselle omistajaohjaukselle. Luottamushenkilöillä on oltava riittävästi tietoa voidakseen toteuttaa laadukasta omistajaohjausta ja tarvittavaa valvontaa. Avoimuus myös kuntalaisten suuntaan on demokratian kivijalka, toteaa kaupunginhallituksen konsernijaoston jäsen Saara Hyrkkö (vihr).

Ruotsissa julkisuuslakia sovelletaan myös osakeyhtiöihin, joista julkinen taho omistaa yli puolet.

Espoon vihreiden mielestä Ruotsin malli pitäisi ottaa käyttöön myös Espoossa.

– Näin luodaan painetta myös lainsäädännön uudistamiseen, Hyrkkö perustelee.

Vihreiden mielestä Länsimetron ja Espoon sairaalan viivästykset ja kustannusten nousu ovat herättäneet julkisuudessa aiheellista keskustelua kunnallisten osakeyhtiöiden toiminnan julkisuudesta.

Valtuustonpuheenjohtaja Maria Guzenina (sd.) ja konsernijaoston puheenjohtaja Teemu Lahtinen (ps.) ovat myös jo aiemmin vaatineet lisää läpinäkyvyyttä kaupungin omistamien yhtiöiden toimintaan.

Heidän mielestään Länsimetro Oy:n hallitusten kokouspöytäkirjat pitäisi julkistaa niiltä osin, kuin päätöksiä ei koske liiketoimintaan liittyvä salassapitovelvollisuus.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto saa väliaikakatsauksen länsimetron valmistumisen aikataulusta kokouksessaan maanantaina.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut