90 eurolla taivaalle – kuka tahansa pääsee nyt kokemaan purjelennon vapauden

ILMAILU Meno–paluu-lento Hyvinkäällä ja Räyskälässä maksaa 90 euroa. Säävaraus.

Vesa (vas.) ja Jarmo Forsstén sekä K-8B, Hyvinkään ilmailukerhon vanhin purjekone. Se valmistui 1962. Vesa aloitti lentämisen 1963, Jarmo 1964. Ari Peltonen

Matti Marjamäki

Iloista ilmailutohinaa on luvassa lentokentillä kautta maan lauantaina, valtakunnallisena ja pohjoismaisena purjelentopäivänä.

Suomessa järjestäjinä on 17 Ilmailuliiton jäsenkerhoa, muiden muassa Hyvinkään ilmailukerho ja Lopen Räyskälän lentokeskus, joka nettisivuillaan lupaa juuri iloista tohinaa.

Lauantai on avoimien ovien päivä. Kerhot toivottavat tervetulleiksi kaikki purjelennosta tai ylipäätään ilmailusta kiinnostuneet tutustumaan alaan ja kerhotoimintaan.

Pääkaupunkiseudulla asuville lähimmät tapahtumapaikat ovat Nummela, Hyvinkää ja Räyskälä. Tarjolla on esittelylentoja purjekoneilla. Räyskälässä pääsee myös moottorikoneen kyytiin.

Esittelylento purjekoneella maksaa molemmissa paikoissa 90 euroa.

Kentillä on esillä kerhojen kalustoa, Räyskälässä myös purjelentosimulaattori, kuumailmapallo sekä lennokkeja ynnä lennokkipaja.

Hyvinkään ilmailukerholla on kahdeksan purjekonetta, kaksi moottoripurjekonetta sekä hinauskone.

Hyvinkäälle on lisäksi koottu näyttely kerhon historiasta. Paikalle on luvassa kerhon veteraaneja valmiina kertomaan tarinoitaan, kerhon koulutuspäällikkö Petteri Patolinna sanoo.

Kovan purjelentopäivän iltana Hyvinkään uudet ja vanhat kerholaiset viettävät keskenään Back to the 60’s -juhlaa.

Kuusikymmenluvulla kerhon toiminta laajeni merkittävästi, ja koko alalla tapahtui lasikuidun vallankumous, kuten Patolinna määrittelee. Muun muassa lasikuituisen ja kotimaisen Utu-purjekoneen koelentoja tehtiin Hyvinkäälläkin.

Hyvinkään lentokentällä tapahtuu kello 10–17, Räyskälässä kello 11–17.

Säävaraus tapahtumilla tietenkin on.

Kentille pääsee aina

Hyvinkään ilmailukerho on perustettu 1948. Jäseniä on parisataa, joista lentäviä kuutisenkymmentä.

Lajivalikoimassa on purjelento, moottorilento, moottoripurjelento ja ultrat sekä lennokkitoiminta ja purjelentosimulaattori.

Lopen Räyskälä on monen ilmailukerhon tukikohta. Purjelennon esittelylentokurssi (pääosin touko-elokuussa) Räyskälässä maksaa 190 euroa. Lento kestää vähintään 20 minuuttia.

Kentille voi mennä milloin tahansa tutustumaan ja seuraamaan tapahtumia, lentotoimintaa on aina sään salliessa.

Purjelentopäivässä ovat lauantaina mukana Hyvinkään, Karhulan, Oulun, Joensuun, Porin ja Sodankylän Ilmailukerhot, Räyskälän lentokeskus, Kuopion ja Tampereen Ilmailuyhdistykset, Varkauden, Savonlinnan ja Vaasan lentokerhot, Raahen Ilmailijat ja Pyhäjokialueen Ilmailukerho, Ilmasotakoulun Lentokerho, Keski-Suomen Ilmailijat, Turun Lentokerho sekä Nummelan Lentokeskus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Espoossa 12 uutta koronatartuntaa – testauspisteissä on nyt ruuhkaa
 2. Kirkkonummella jälleen koronatartunta päiväkodissa – yli 20 henkilöä karanteeniin
 3. Kerassa ja Kilossa käyttöön sähköpotkulautoja – pilottihankkeessa yritetään parantaa lautojen pysäköintiä
 4. 33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille – Espoossa varaudutaan vuorottelemaan lähiopetusta
 5. Espoon saaristoveneet kulkevat loppukesän enää vain viikonloppuisin
 6. Varo vaaraa metsässä: Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 7. Talomuseo Glimsissä kuullaan puhetta vihapuheesta
 8. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 9. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 10. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva
 11. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 12. Espoon terveyspalvelujen johtaja myöntää IL:lle: Terveysasemien asiakkaiden takaisinsoittoa odottaneita puheluja nollattu
 13. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 14. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 15. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Espoossa 12 uutta koronatartuntaa – testauspisteissä on nyt ruuhkaa
 2. Kirkkonummella jälleen koronatartunta päiväkodissa – yli 20 henkilöä karanteeniin
 3. Espoon terveyspalvelujen johtaja myöntää IL:lle: Terveysasemien asiakkaiden takaisinsoittoa odottaneita puheluja nollattu
 4. 33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille – Espoossa varaudutaan vuorottelemaan lähiopetusta
 5. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 6. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 7. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 8. Espoon saaristoveneet kulkevat loppukesän enää vain viikonloppuisin
 9. Kerassa ja Kilossa käyttöön sähköpotkulautoja – pilottihankkeessa yritetään parantaa lautojen pysäköintiä
 10. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 11. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 12. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 13. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 14. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 15. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.