Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuhannet aloittavat tiistaina koulun – Ekaluokkalaisen ainevalikoima ei muutu Espoossa

ELÄMÄNVAIHE Espoossa koulun aloittaa tänä syksynä noin 3 300 uutta ekaluokkalaista.

Pääkaupunkiseudulla tuhannet lapset aloittavat pian koulutiensä. Yksi heistä on kuusivuotias Lumia Luomanpää Hän aloittaa koulun Vantaan Ylästön koulussa, jossa on noin 550 oppilasta.

– Haluan oppia matikkaa, syksyllä seitsemän vuotta täyttävä Luomanpää kertoo toiveistaan.

Osaan ihan vähän englantia.”

Kun tämän syksyn ekaluokkalaiset aloittavat koulun, uudet opetussuunnitelmat ovat astuneet voimaan alaluokilla. Luomanpään kotikunnassa Vantaalla se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että englannin opiskelu alkaa jo ensimmäisellä luokalla kolmannen luokan sijaan.

Luomanpäästä englannin opiskelu vaikuttaa kivalta.

– Osaan ihan vähän englantia, hän paljastaa.

Perusopetuksen johtajan Ilkka Kalon mukaan Vantaa haluaa muutoksella mahdollistaa lapsille vahvan englannin kielen taidon. Ekaluokkalaiset opettelevat englantia esimerkiksi laulaen ja leikkien, joten lukutaidottomuus ei estä oppimista. Englannin opetusta on keskimäärin yksi tunti viikossa.

Espoossa vastaavaa muutosta ei tapahdu. Perusopetuslinjan päällikkö Ilpo Salonen kertoo, että Espoossa ensimmäisen pitkän vieraan kielen opiskelu alkaa jatkossakin viimeistään kolmannelta luokalta. Esimerkiksi Kantokasken koulussa Latokaskessa pitkän vieraan kielen opiskelu alkaa kuitenkin jo ensimmäiseltä luokalta.

Uusi opetussuunnitelma ei tuo uusia oppiaineita ekaluokkalaisten ainevalikoimaan, mutta jotakin muuta se muuttaa Espoon kouluissa.

– Keskustelu oppimisesta oppilaiden kanssa, sitä tapahtuu kaikissa alakouluissa enemmän kuin aiemmin, Salonen sanoo.

Uuden ekaluokkalaisen ei tarvitse vielä osata lukea tai kirjoittaa, mutta Luomanpää ehti oppia molemmat taidot ennen koulun alkua. Hän oppi lukemaan ja kirjoittamaan tänä vuonna WhatsApp-pikaviestisovelluksella ja leikkimällä koulua isosiskonsa Aavan, 8, kanssa.

– Tykkään lukea Aku Ankkaa, Luomanpää kertoo.