Jussi TwoSeven teki katutaiteesta salonkikelpoista

KULTTUURI Jussi TwoSeven vei taidettaan kaupunkitilasta galleriaan. Hän haluaa nähdä kaupunkitilan gallerian jatkona.

Jussi TwoSeven on toteuttanut teoksensa galleriaan samalla tavalla kuin katutaideteoksensa, paikan päällä ja stencil-tekniikalla. Kuvassa on Lynx lynx, josta ei vielä ole julkista versiota. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Galleriasta ulkotilaan ja takaisin galleriaan. Valtava ilves, Lynx lynx tuijottaa katsojaa suoraan silmiin Galleria Heinon seinällä. Suurista julkisista taideteoksista tunnettu espoolainen kuvataiteilija Jussi TwoSeven on nyt tuonut ulkotiloissa käyttämänsä aiheet ja tekniikan sisätiloihin.

Jussi TwoSeven on työskennellyt galleriassa koko heinäkuun ja maalannut teoksensa suoraan seinään kiinnitetyille kankaille. Maalaukset ovat yhtä suuria kuin hänen julkisissa tiloissa olevat teoksensa.

Olen tehnyt sitä, mikä itseäni kiinnostaa."

Haastavinta ja aikaa vievintä teosten toteuttamisessa on ollut suunnittelu ja sabluunoiden valmistaminen. Tähän työhön Jussi TwoSeven käytti koko alkuvuoden. Hän on tehnyt taustatyötä myös museoissa.

– Olen kuvannut museoissa, muun muassa Riihimäen metsästysmuseossa, täytettyjä eläimiä, jotta saan maalattua eläimistä tarpeeksi tunnistettavia.

Aloittaessaan uuden maalauksen Jussi TwoSeven hahmottelee sabluunan avulla ääriviivat. Sitten hän roiskii maalia märälle pohjalle. Veden avulla maali alkaa valua eloisasti ja hallitsemattomasti. Sitten hän maalaa sabluunan avulla vaaleita sävyjä ja viimeistelee maalauksen tummilla sävyillä.

Juuri avattu Avara luonto -teemainen näyttely on Jussi TwoSevenin toinen näyttely Galleria Heinossa.

– Gallerian omistaja Rauli Heino otti keväällä 2014 yhteyttä ja kysyi, kiinnostaisiko näyttelyn pitäminen. Heinot olivat jo tutustuneet töihini ja ostaneet muutaman kokoelmaansa, Jussi TwoSeven kertoo.

Maalaukset ovat kannanotto ympäristön säilyttämisen puolesta."

Juuri tuosta näyttelystä Jussi TwoSeven aloitti eläinaiheiden parissa työskentelyn.

– Olin aiemmin tehnyt kaupunkikuvia ja halusin ottaa aiheeksi ihan jotain muuta.

– Haluan eläinaiheillani muistuttaa, että eläimet elävät keskuudessamme. Avara luonto -teema ja suomalaisten eläimien maalaaminen on kunnianosoitus luonnolle ja kannanotto ympäristön säilyttämisen puolesta, myös kaupunkitilassa.

Viime vuonna Jussi TwoSeven jatkoi eläinaiheiden työstämistä ankeille seinäpinnoille toteuttamissaan julkisissa taideteoksissa Espoon keskuksessa, Leppävaarassa ja Pasilassa. Samat aiheet toistuvat nyt gallerianäyttelyssä.

– Toivon, että näyttelyt tukevat julkisia taideteoksia ja toisin päin.

Taiteilijana Jussi TwoSeven on kulkenut omia polkujaan. Hän kävi lapsena monta vuotta Espoon kuvataidekoulua. Teininä hän opiskeli siellä muun muassa sarjakuvien tekemistä. Teininä häntä kiinnostivat myös graffitit.

Jussi TwoSeven on koulutukseltaan diplomi-insinööri. Parasta opiskelussa olivat kuitenkin muotoilun sivuaineopinnot Taikissa.

– Olen tehnyt sitä, mikä itseäni kiinnostaa. Taiteilijaksi ei voi opettaa – ainakaan minua, Jussi TwoSeven sanoo.

Julkisten taideteosten tekeminen Espoon keskukseen ja Leppävaaraan ei ollut läpihuutojuttu. Kukaan ei tuntunut tietävän, kenelle lupa-asiat kuuluvat ja miten ne hoidetaan.

– Onneksi kaupungilla oli ihmisiä, jotka halusivat ajaa asiaa ja olivat kiinnostuneita kokeilusta. Olen saanut teoksista hyvää palautetta. Uskon, että seuraavan taiteilijan on helpompi saada luvat.

Ensimmäisen taulunsa Jussi TwoSeven muistelee maalanneensa silloin, kun hän muutti omaan asuntoon.

– Otin silloin sabluunat käyttöön. Se tuntui heti tosi omalta jutulta. Siltä pohjalta olen luonut oman, tunnistettavan tekniikkani ja tyylini.

Jussi TwoSeven haluaa esiintyä julkisuudessa nimimerkillä. Se tuntuu hänestä luontevalta, koska hän tekee taidettaan seinille.

– Päädyin 27:ään, koska se on liittynyt niin monella tavalla elämääni. Se on muun muassa syntymäajassani, taiteilija perustelee.

Taiteilijana Jussi TwoSeven toivoo, että seuraava näyttely olisi aina se paras näyttely.

Seuraavaksi Jussi TwoSeven toteuttaa ison teoksen Norjaan.

Avara luonto27

Jussi TwoSevenin näyttely 28. elokuuta asti Galleria Heinossa, Uudenmaankatu 16–20. Avoinna tiistaista perjantaihin kello 11-17 ja viikonloppuisin kello 12-16.

Jussi TwoSevenin julkisia teoksia ovat muun muassa huuhkaja, (Bubo Bubo, Pasila), karhu (ROARRR!!! Espoon keskus) ja kanahaukka (KRAA!!, Leppävaara).

Jussi TwoSeven on Espoon kuvataiteilijoiden ja Espoo Artin jäsen. Hänellä on työhuone Mäkkylän taiteilijatalossa ja Viherlaaksossa.

Sai vuonna 2015 Suomen kulttuurirahaston apurahan ja Espoon kaupungilta nuoren taiteilijan kannustusstipendin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen ratsupolulla Oittaalla – kuva
 2. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 3. HSL avaa matkakortin nettilatauksen ensi viikolla – voi ostaa sekä kautta että arvoa
 4. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 5. Kirkkonummella lisää säästölistoja: Kotihoidon kuntalisä pois ja viimeinen kyläkoulu kiinni
 6. Espoossa ei kolmeen viikkoon yhtään uutta koronakuolemaa – uusia tartuntoja viikossa vain viisi lisää
 7. Mieskuski ajeli pelkillä vanteilla – ei osannut kertoa, mistä oli tulossa ja minne menossa
 8. Kiekko-Vantaan kapteeni vaihtaa Kiekko-Espoon alakertaan – "Erno on loistava joukkueen jätkä"
 9. Länsimetron jatkeella alkaa kiskojen asennus
 10. Mielipide: Oittaa Espoon keskuspuistoksi
 11. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 12. 180 kilometriä tunnissa kuudenkympin rajoitusalueella – Porkkalantiellä triplanopeutta ajaneen motoristin kortti hyllylle
 13. Espoolainen Helena Miettinen tuntee kolesterolitutkimuksen ja rasvasodan – kirjassaan hän kertoo kolesterolista kansantajuisesti
 14. Kirkkonummi järjesti loma-asuntojen huutokaupan – Nuuksion kansallispuiston naapurissa sijaitsevan mökin hinta nelinkertaistui
 15. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.