Tutkija elvyttäisi aikuisten leikit – Oletko sinä kokeillut ämmäsillä oloa?

KLASSIKOT Nämä perinneleikit suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkija Juha Nirkko elvyttäisi uudelleen – myös aikuisten leikkeinä.

Teija Varis

Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkija Juha Nirkon mukaan nuorille ja nuorille aikuisille leikki on perinteisesti ollut oiva tapa päästä luontevasti tekemisiin toisen sukupuolen kanssa.

– Pariutumistakin leikit ovat varmasti edesauttaneet, Nirkko huomauttaa.

Leikki on hyvää ajanvietettä, eikä sitä rajoita sääolosuhteet.

Sateella leikki on pistetty pystyyn tuvan tai kammarin lattialla, ja poutasäällä pihamaa on tarjonnut tantereen monenlaisille leikeille.

Suomalaisialeikkejä on arkistoitu valtava määrä.

– Niitä on tuhansia erilaisia ja niillä on vekkuleita nimiä.

Vanhoja leikkejä on Nirkon mukaan helppo elvyttää, sillä useimmat eivät vaadi kovin monimutkaisia välineitä. Huvin ja ajanvietteen lisäksi ne voivat myös kehittää leikkijää ja olla monella tapaa hyödyksi.

– Monet leikit kehittävät leikkijöiden fysiikkaa, lorut ja loitsut puolestaan ovat mainioita verbaalisia harjoituksia.

Nirkon mielestänykyajan ihmiset voisivat laittaa koneet ja somet hetkeksi syrjään, ja kokeilla vanhoja suomalaisia leikkejä.

– Mutta olemmeko nykyisin vähän liian cooleja? Emmekö uskalla pistää itseämme alttiiksi? Ehkä vanhat leikit pitäisi myydä uudessa paketissa, jotta ihmiset innostuisivat niistä, Nirkko pohtii.

Hän kertoo oman leikkisuosikkinsa olleen sokkosilla olon.

– Jos on joskus ollut sokkosilla, muistaa sen kihelmöivän tunteen ikuisesti. Myös sen muistaa, jos on seurannut sokon sekoilua. Vaikka vanhemmat eivät tykkää kun lapset leikkivät sokkosilla oloa, saattaa juuri se olla yksi lasten lempileikeistä.

Nirkon top 10 -suosikkileikit

Väkikiven nosto

Tämä oli lähinnä nuorten miesten voimannäyte, jossa miteltiin siitä, kuka jaksaa nostaa suurimman kiven. Miehille on perinteisesti ollut tärkeä näyttää ja mitellä voimiaan.

Toisinaan nuorukaiset ottivat tämän leikin niin tosissaan, että he saattoivat tulla alasinpuolin vaivaisiksi, eli rikkoa jäseniään.

Puujaloilla eli merensäärillä kävely

Tässä mitellään siitä, kuka kävelee puujaloilla pisimmälle kaatumatta. Puujalkojen jalansijat saattoivat olla jopa puolitoista metriä korkealla, joskin matalammilla jaloilla oli hyvä ensin hieman harjoitella.

Laivasilla tai paskalaivasilla

Istutaan lattialle ja muodostetaan ikään kuin pitkä vene, joka koostuu tytöistä ja pojista. Istutaan sylikkäin ja ollaan soutavinaan. Keinumalla voidaan vaikka kaataa vene. Tämä leikki tarjoaa liikettä ja lähellä oloa tytöille ja pojille.

Ämmäsillä, parisilla tai hyväsillä olo

Tyttö ja poika muodostavat parin, jota pappi saapuu vihkimään. Pappi kysyy rakastaako se vai rutistaako se, ja jos vastaa rutistaa, voi halattuaan vaihtaa paria – mutta saattavat saada papilta myös piiskaniskun kämmenille.

Tuulimylly

Kaksi tyttöä tai poikaa, tai tyttö ja poika, asettuvat vastakkain ja tarttuvat toisiaan käsistä. Jalat ovat lähekkäin mutta käsien varassa nojataan ylävartalot kauas ja pyöritään vinhasti. Tämä on mainio tasapainoleikki.

Turnajaiset

Niskojen päällä taistelu, eli tässä yritetään saada tuupattua vastustaja alas.

Suolan punnitus

Asetutaan selät vastakkain, laitetaan kädet kyynärpäistä koukkuun ja koukistetaan vuorotellen selkää niin että toinen irtoaa maasta. Hyvä fyysinen harjoitus.

Säkkitappelu

Tämä on monille tutun tyynysodan versio, jossa ennen muinoin asetuttiin hevosen tai pukin selkään, otettiin kaksi säkkiä ja yritettiin hutkaista vastustaja eläimen selästä alas.

Oravan ruokkiminen

Tähän tarvitaan puoli metriä narua ja sokeripala, joka kiinnitetään keskelle narua.

Tyttö ja poika asettuvat narun päihin, asettavat narunpää suuhun ja yrittävät saada sokerin suuhunsa ilman, että auttavat käsillä.

Kuninkaisilla olo

Tässä ryhmäleikissä ladotaan käsiä päällekkäin ja 12. käsi on kuningas. Hän saa antaa muille tehtävän tai kepposen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut