Verenvuotokuume todettu yhdellä kuolleella lemmikkikanilla – vältä kanin ulkoiluttamista citykanialueilla

Eviran mukaan kuollut helsinkiläinen lemmikkikani oli sekä ulkoillut että saanut sisäruokintaan tuoretta ruohoa alueella, jolla oli todettu kuolleita villikaneja. Sirpa Repo

Sirkku Aalto

Citykanien joukkokuolemia aiheuttaneen verenvuotokuumeen ei toistaiseksi ole varmistettu tappaneen lisää lemmikkikaneja. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ilmoitti heinäkuun alussa, että kuolleella helsinkiläisellä lemmikkikanilla oli todettu RHD-viruksen aiheuttama verenvuotokuumetauti.

Erikoistutkija ja jaostopäällikkö Tiina Nokireki Evirasta kertoo, että RHD-viruksen aiheuttama tauti on edelleen todettu vain yhdellä kuolleella lemmikkikanilla. Nokireki muistuttaa, että se ei sinänsä tarkoita, etteikö lemmikkikaneja olisi voinut kuolla tautiin enemmänkin: kuolleen lemmikkikanin tutkituttaminen maksaa, mikä voi muodostaa kynnyksen lähettää lemmikkikani tutkittavaksi.

Evira on toistaiseksi varmistanut citykaneiksikin kutsuttujen villikanien kuolleen RHD-viruksen aiheuttamaan tautiin Helsingin Käpylässä, Torpparinmäessä, Paloheinässä, Lauttasaaressa, Viikissä, Kaivopuistossa sekä Espoon Tapiolassa.

Varmistettujen RHD-kuolemien lisäksi Eviralle on ilmoitettu kuolleista villikaneista useista muista paikoista Helsingistä, Espoosta sekä Vantaalta. Nokireen mukaan havaintoja kuolleista villikaneista tulee enää hyvin vähän.

– Syynä on joko se, että kanipopulaatio on pienentynyt eikä kuolleita kaneja löydy tai se, että ihmiset ovat jo tavallaan tottuneet tilanteeseen, Nokireki arvioi.

Hän uskoo, että kanipopulaatio on pienentynyt juuri RHD-viruksen aiheuttaman taudin takia.

Lue lisää:

Citykaneja tappanut verenvuotokuume levisi lemmikkikaniin

Havaintoja kuolleista kaneista lähes koko pääkaupunkiseudulta – "On mahdollista, että lemmikkikaneja on kuollut tautiin"

Helposti leviävä verenvuotokuumetauti

RHD on kalikiviruksen aiheuttama herkästi leviävä kaniinien verenvuotokuumetauti.

RHD on nopeasti etenevä tauti, joka aiheuttaa erityisesti maksan, mutta myös muiden sisäelinten vaurioitumisen.

RHD aiheuttaa korkeaa sairastuvuutta ja korkeaa kuolleisuutta kaniineissa. Virus ei tartu ihmiseen, koiriin tai kissoihin.

Viruksesta tunnetaan kaksi tyyppiä, klassinen RHD-virus ja uudempi RHD2-virus.

Helsinkiläisen lemmikkikanin sekä Helsingissä ja Espoossa villikaneja tappaneen RHD-viruksen tyyppi on varmistunut uudemmaksi, RHDV2-viruskannaksi.

Virus on hyvin kestävä ja desinfiointiaineet tehoavat siihen huonosti.

Suositus on, että lemmikkikanien ulkoiluttamista ja ruokkimista luonnosta haetulla ravinnolla vältetään villikanien esiintymisalueilla.

Lähde: Evira

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Miksi kestävän kehityksen nimiin vannova Espoo kaavoittaa lisää pientaloalueita? – näin vastaavat päättäjät
 2. Keski-Espoon uimahallin kävijärajoitus poistui – Leppävaarassa yhä voimassa maauimalassakin
 3. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 4. Espoonlahden uimahallin laajennus vaatii kaavamuutoksen – peruskorjaus onnistuisi ilmankin
 5. Saaristoa voi siistiä Espoossa myös meloen – rannikolta kerätty jo yli 260 kiloa roskaa
 6. Mielipide: Mitä kaupunkipyörien keräily ja korjaaminen meille maksaa?
 7. Mielipide: Sähkön siirtohinnoilla rahastaminen pitää lopettaa
 8. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 9. Mielipide: Laki velvoittaa pankit päivittämään asiakastiedot
 10. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 11. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 12. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 13. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 14. Susijengi pelaa Metro-areenalla heinäkuun lopussa – julkista lipunmyyntiä ei ole tulossa
 15. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.