Heppapojan tyrmistyttävä kiusaamistilitys: "Jonkun päälle on virtsattu, yksi on yritetty työntää auton alle"

Heppapoikien ja heppamiesten kiusaaminen on valitettavan yleistä. Johanna Erjonsalo

Don Lehtinen

Hevosharrastaja Antti Jurvanen on täysin kyllästynyt siihen, että hevosia harrastavia miehiä kohdellaan kuin ali-ihmisiä. Jurvasen pitkää tilitystä on jaettu Facebookissa jo yli tuhat kertaa.

Jurvanen on itsekin ollut nuoruudessaan koulukiusattu hevosharrastuksensa takia, koska hevoset nähdään "tyttöjen juttuna". Tämä siitä huolimatta, että tämänhetkisen Kansainvälisen ratsastajainliiton esteratsastuslistalla kymmenen parhaan ratsastajan joukosta yhdeksän on miehiä.

Lisäksi ratsastaminen puolen tonnin painoisella hevosella, jolla on oma tahto on vaarallisempaa kuin jääkiekko tai salibandy, mutta sen maine "nössöjen ja luuserien" harrastuksena pysyy.

Jurvanen on jutellut kiusaamisesta monen heppapojan kanssa ja kaikilla on samanlaisia kokemuksia. Jurvasen mukaan heppapojat eivät voi kävellä ratsastusvarusteissa edes kauppaan tulematta kiusatuiksi.

–Meitä kaikkia on kiusattu! Jonkun päälle on virtsattu, jonkun ruokarahat pöllitty välitunnilla, yksi meistä on jopa yritetty työntää auton alle! Miettikää kuinka sairasta! Joku on hakattu monta kertaa, joku on keksinyt tekosyitä terkkarille ettei tarvitsisi olla koulussa, eikä kotiinkaan voinut mennä, koska olisi selvinnyt ettei ollut koulussa. Me kaikki ollaan kestetty se ja tullaan kestämään! Koska me ollaan heppapoikia ja me pidetään yhtä ja olemme saaneet omilta kohdiltamme sen loppumaan! Mutta miten ne heppapojat joilla ei ole toista heppapoikaa tukemassa? Miettikää sitä, Jurvanen kirjoittaa.

Heppapojat leimataan herkästi homoiksi, vaikka homon ei pitäisi olla edes haukkumasana. Jurvanen toivoo, että kirjoitus herättäisi kaikkia ajattelemaan omia stereotypioitaan. Jos hevosia harrastavista pojista ajateltaisiin toisin, harrastajiakin voisi olla enemmän.

–On hanurista, että ihmiset lokeroivat toisia ihmisiä, vaikka kaikki ovat uniikkeja ja erilaisia. Jos haukkumisen sijaan tukisimme toisiamme, saisimme paljon enemmän aikaan, Jurvanen sanoo.

Kiusaamista vastaan heppapojilla on aseena oma heppapoikayhteisönsä, jossa kaikki voivat pitää hevosista juuri niin paljon kuin haluavat.

–Eilen me neljä heppapoikaa hengattiin yhdessä ja millään muulla ei ollut väliä, ei iällä, ei asuinpaikalla, ei hiustenvärillä. Ainut asia jolla oli merkitystä, oli että kukaan ei kiusaa vaikka harrastaa sitä mitä rakastaa eli hevosia. Voit olla just sellainen heppapoika kuin haluat, voit puhua hevosista just niin paljon kuin haluat, Jurvanen kirjoittaa.

Kirjoitus syntyi, kun Jurvanen kuuli taas yhden heppapojan jääneen harrastuksensa takia ilman kavereita. Seuraavaksi Jurvanen aikoo kääntää kirjoituksensa englanniksi ja levittää sanomaansa myös Yhdysvaltoihin.