Citykaneja tappanut verenvuotokuume levisi lemmikkikaniin

Kuvituskuva. Sirpa Repo

toimitus

Helsinkiläiselläkuolleellalemmikkikanillaon todettu RHD-viruksen aiheuttama tauti, joka on johtanutmyös villikanien kuolemiinainakin Helsingissä ja Espoossa tänä vuonna

RHD-viruksen aiheuttama verenvuorokuumetauti leviää herkästi ja etenee nopeasti.Elintarviketurvallisuusviraston Eviran mukaan itsestään kuollutlemmikkikanioli sairastanut ennen kuolemaansa noin viikon ajan ja sen oireet eivät olleet selvästi viitanneet äkilliseen virustautiin. Kanillatodettu viruskanta on Eviran mukaansamaa RHDV2-tyyppiä, joka on aiheuttanut kuolleisuutta villikaneissa.

Kuollut lemmikkikanioli sekä ulkoillut että saanut sisäruokintaan tuoretta ruohoa alueella, jolta oli löydettykuolleita villikaneja. Eviran mukaan kani ei ollutollutkontaktissamuihin lemmikkikaneihin.

Villikaneille kehittyy aikaa myöten taudilta suojaava laumaimmuniteetti. Virus kiertää luonnonpopulaatiossa ensialtistuksen jälkeen oireettomien virusta kantavien kanienmukana ja säilyy erittäin hyvin ympäristössä.

–Lemmikkikaniineilleei kehity vastustuskykyä RHD-virukselle, koska altistus on vähäistä ja satunnaista. Taudin torjunta perustuu virusaltistuksen välttämiseen sekä rokottamiseen, Evira kertoo tiedotteessa.

Suomessa eiole tällä hetkellä saatavilla kaneilletarkoitettua rokotetta. Evira suosittelee, että lemmikkikanienulkoiluttamista ja ruokkimista luonnosta haetulla ravinnolla vältetään yhä villikanien esiintymisalueilla.

Helposti leviävä verenvuotokuumetauti

RHD on kalikiviruksen aiheuttama herkästi leviävä kaniinien verenvuotokuumetauti.

RHD on nopeasti etenevä tauti, joka aiheuttaa erityisesti maksan, mutta myös muiden sisäelinten vaurioitumisen.

RHD aiheuttaa korkeaa sairastuvuutta ja korkeaa kuolleisuutta kaniineissa. Virus ei tartu ihmiseen, koiriin tai kissoihin.

Viruksesta tunnetaan kaksi tyyppiä, klassinen RHD-virus ja uudempi RHD2-virus.

Helsingissä ja Espoossa villikaniineja tappaneen RHD-viruksen tyyppi on varmistunut uudemmaksi, RHDV2-viruskannaksi.

Virus on hyvin kestävä ja desinfiointiaineet tehoavat siihen huonosti.

Lähde: Evira

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona rajoittaa yhä hammashoidon toimintaa Espoossa – "Kaikkia toimenpiteitä ei ole tällä hetkellä mahdollista tehdä"
 2. Uuden apteekin avautuminen Isoon Omenaan nytkähti eteenpäin – oikeus hylkäsi espoolaisen apteekkarin valituksen
 3. Suurpellon ammuskelun uhri kuoli vammoihinsa – poliisi epäilee kahta miestä murhasta
 4. Helsinki ei enää rajoita väkimäärää maauimaloissa – Espoo pohtii vielä Leppävaaran uimalan sekä uimahallien rajoitusten purkua
 5. Suurpellon ampumisen uhri sairaalaan - Silminnäkijä IS:lle: "Näin miehen, joka ensin seisoi mutta lyyhistyi sitten maahan"
 6. Metallia etsineet kokivat yllätyksen Porkkalassa – kiven alta paljastui rahakätkö
 7. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 11. Hänninen 8.7.
 12. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 13. Pääkirjoitus: Virtuaalista viihdettä
 14. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 15. Touhulan Espoossa lopettaville päiväkodeille löytyi jatkaja - paikkaa haettava uudestaan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Suurpellon ammuskelun uhri kuoli vammoihinsa – poliisi epäilee kahta miestä murhasta
 2. Suurpellon ampumisen uhri sairaalaan - Silminnäkijä IS:lle: "Näin miehen, joka ensin seisoi mutta lyyhistyi sitten maahan"
 3. Metallia etsineet kokivat yllätyksen Porkkalassa – kiven alta paljastui rahakätkö
 4. Raidejokerin työt seisovat helsinkiläismetsässä Espoon rajan tuntumassa – "Ellei lupaa tule ely-keskukselta loppukesästä, se alkaa jo vaikuttaa kokonaisaikatauluun"
 5. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 6. Espoon kaupungintalon purkaminen voi alkaa jo loppukesästä, jos valituskierre päättyy
 7. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 8. Kahdessa espoolaisessa päiväkodissa korona-altistus – "Ei vaikuta olevan yhteyttä Tapiolan kahluualtaaseen"
 9. Touhulan Espoossa lopettaville päiväkodeille löytyi jatkaja - paikkaa haettava uudestaan
 10. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 11. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 12. Uuden apteekin avautuminen Isoon Omenaan nytkähti eteenpäin – oikeus hylkäsi espoolaisen apteekkarin valituksen
 13. Hänninen 8.7.
 14. Helsinki ei enää rajoita väkimäärää maauimaloissa – Espoo pohtii vielä Leppävaaran uimalan sekä uimahallien rajoitusten purkua
 15. Espoolaisen Mika Koivusalon Linnanmäki-innostus jatkuu – nyt syntyi lyhytelokuva 70-vuotiaasta huvipuistosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.