Talkoovoimin pyörivä vesilaitos joutumassa maksumieheksi – Espoon saaristoon kaavaillaan lisää asutusta

SUVISAARISTO Talkoovoimin ylläpidettyä vesijohtoverkkoa on laajennettava.

Suvisaariston ja Soukanniemen lisärakentaminen huolettaa paikallista pientä vesilaitosta.

Talkoohengessä toimivalla Suvisaariston vesiosuuskunnalla voi olla edessään kallis putkiverkoston laajennus. Kuka sen maksaa ja kenelle viime kädessä kuuluu vastuu alueen vesi- ja jätevesihuollosta, vesiosuuskunnassa mietitään.

Kuusitoista vuotta sitten perustetun vesiosuuskunnan toimialue määriteltiin 1980-luvun alun kaavan mukaisesti.

– Sovimme Espoon kaupungin kanssa, että toimialueeseen kuuluu noin 500 tonttia, kertoo Suvisaariston vesiosuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Heikki Sirelius

Verkoston kapasiteetti alkaa täyttyä, sillä siihen liittyy joka vuosi uusia rakennuksia. Alue tiivistyy jatkossakin, sillä Espoo uudistaa Suvisaariston osayleiskaavaa.

Vesihuollon järjestäminen kuuluu kunnan velvollisuuksiin, muistuttaa Sirelius. Espoo on toisaalta ulkoistanut vesi- ja jätevesiasiansa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:lle.

– Olemme HSY:n asiakas, käyttöveden ja jäteveden putkistomme on kytketty heidän järjestelmäänsä.

Sireliuksen mukaan vesiosuuskunnalle kävisi sulautuminen osaksi HSY:tä, mutta HSY suhtautuu esitykseen nihkeästi.

Verkoston laajentaminen tarvitsee rahoitusmallin ennen rakentamista lisäävän osayleiskaavan valmistumista, toteaa Espoon kaupunkisuunnittelupäällikkö Torsti Hokkanen

– Tilanne on kimurantti. Kaavoitushanke on vireillä alueen yksityisten maanomistajien toiveesta, joten hyötyjien pitäisi myös maksaa.

Kaupunki voisi toimia välirahoittajana, Hokkanen arvelee. Vesiosuuskunnan nykyisten jäsenten ei hänen mukaansa pitäisi kärsiä laajentamisesta.

Huvilakulttuuria

Vireillä oleva osayleiskaava tiivistää hillitysti Suvisaariston rakentamista.

Suvisaaristo ja Soukanniemi ovat merkittäviä kulttuurihistoriallisia kohteita. Niihin liittyy olennaisesti huvilakulttuuri 1860-luvulta lähtien.

Svinön, Bergön, Ramsön ja Moisön saaret ovat Suvisaariston ydintä. Muita tärkeitä saaria ovat muun muassa Pentala ja Stora Herrö.

Asukkaat perustivat 1999 Suvisaariston vesiosuuskunnan, joka rakensi viemärin ja vesijohtoverkon Suvisaaristoon ja Soukanniemeen.

Espoon kaupunki tuki osuuskunnan hanketta, joka vähensi alueen vesistön kuormitusta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut