Arki oli kovaa työtä – Glims esittelee entisaikojen elämää

KULTTUURI Talo-museo Glimsissä voi tutustua Espoon historiaan aidossa ympäristössä. Uusi näyttely kertoo maatilan asukkaiden elämästä.

Glimsin maatilan juuret ovat syvällä Espoon historiassa. Tänne minä kuulun – Glimsin viisi vuosisataa -näyttelyssä tarkastellaan historiaa Glimsissä oikeasti asuneiden ihmisten kautta. Paikallinen elämä sidotaan samalla historian suuriin linjoihin.

Glimsin maatila on ollut pääasiassa kahden eri suvun omistuksessa, ensimmäisessä kahdeksan sukupolven ajan. 1800-luvulla omistajaksi tuli Lönnbergin suku, joka omisti tilan 150 vuotta.

Interiöörit on tehty tarinallisemmiksi.”

Vuosisatojen saatossa Glimsissä on nähty niin rikkaita kuin köyhiäkin vuosia, suuria tunteita, sota-aikaa, katovuosia, sairautta ja kuolemaa. Tilalla on ollut nimismiehen työhuone ja siellä on useaan otteeseen toiminut kestikievari.

–Näyttelyssä lähdetään liikkeelle 1500-luvulta. Tällä alueella on todennäköisesti asuttu paljon kauemmin, koska täältä on löydetty kivikautisiakin jäänteitä, museolehtori Helena Heikkilä kertoo.

Glims sijaitsee Karvasmäen kylässä, ja ensimmäinen kirjallinen merkintä kylästä on vuodelta 1540. Peder Nilsson -niminen mies oli Glimsin tilan ensimmäinen isäntä.

–Kaikki perusnäyttelyn tekstit on uudistettu ja interiöörit on tehty tarinallisemmiksi. Joitakin esineitä on poistettu näyttelystä ja vastaavasti tuotu tilalle museon kokoelmissa olleita esineitä.

–Museorakennuksiin on lisätty toiminnallisia pisteitä. Nyt kävijät voivat vaikkapa kokeilla, miten viljaa on jauhettu käsikivillä, Heikkilä vinkkaa.

Glimsin tupa on entisessä asussaan, mutta kamarissa aika on pysähtynyt 1800-luvun loppuun, Johan ja Aurora Lönnbergin aikaan. Aurora on juuri ollut ompelemassa ja Johan on istunut sohvapöydän ääressä pelaamassa korttia ja juomassa itse valmistamaansa marjaviiniä. Johanilla oli myös tapana leikittää kylän lapsia pihalla. Nykyajan lapset pääsevät Glimsissä leikkimään vanhoja pihaleikkejä.

–Syksystä kevääseen Glimsissä käy paljon päiväkoti- ja koululaisryhmiä. Erilaiset vuodenkiertoon liittyvät opastukset houkuttelevat historiasta kiinnostunutta väkeä, Heikkilä mainitsee.

Lönnbergin tyttäret myivät Glimsin Espoon kunnalle vuonna 1950. Glims ei koskaan ole ollut tyhjillään. Esimerkiksi 1950-luvulla siellä toimi äitiys- ja lastenneuvola. Vuonna 1958, kun Espoo täytti 500 vuotta, Glimsistä tuli kotiseutumuseo. Se on Espoon kaupunginmuseon vanhin toimipiste.

Kesällä kävijöitä ilahduttavat 4H-yhdistyksen ylläpitämällä Glimsin kotieläinpihalla vuohet, lampaat ja kanit sekä museon kukko ja kanat.

Kesäkausi

Talomuseo Glimsin (Glimsintie 1) kesäkausi alkaa tiistaina 3.5. Joka päivä on jokin tapahtuma, kuten työpaja, työnäytös tai opastus.

Pihaa ja opasteita uudistetaan loppukesästä.

Avoinna kesäkaudella 3.5.–31.8. tiistaista perjantaihin kello 10–17, viikonloppuisin kello 11–17. Keskiviikkoisin vapaa pääsy.

Museoalueen muodostavat 11 alkuperäisillä paikoillaan olevaa rakennusta, joista vanhimmat ovat peräisin 1700-luvulta.

Liput 4/3 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi, sisäänpääsy myös Museokortilla. Vapaa pääsy Kaikukortilla.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut