Espoossa äimisteltiin homepommien jatkuvaa pauketta kouluissa – "Meidän on katsottava peiliin"

Karhusuon koulu on ollut sisäilmaongelmien takia osittaisessa käyttökiellossa koko alkuvuoden. Maanantaina valtuusto hyväksyi uuden koulun hankesuunnitelman. Minna Rajainmäki

Seppo Korkman

Kaupunginvaltuusto haluaa nopeasti katkaista Espoon homekoulukierteen.

Karhusuon koulun hankesuunnitelman hyväksyessään valtuutetut kritisoivat rajusti koulujen vuosikorjausten pitkään jatkunutta laiminlyöntiä ja paikkokorjauksia.

–Karhusuo on surullinen esimerkki siitä, miten käy kun koulurakentamisessa vetkutetaan, tiivisti Tiina Elo (vihr.).

Puheenvuoroissa vaadittiin myös loppua prameiden kouluseinien rakentamiselle.

–Toimivuus ja turvallisuus pitää olla lähtökohtana koulurakentamisessa. Jokainen ylimääräinen kulma lisää rakennuskustannuksia, sivalsi Kirsi Åkerlund (kok.)

Saan itkupotkuraivarin kun kuulen, että koulukiinteistön peruskorjaamista uudisrakentamisen sijaan perustellaan rakennuskulttuurilla, ärähti Mari Anthoni (vihr.)

–Kyse on lapsistamme ja heidän hyvinvoinnistaan, hän muistutti.

Kummastusta herätti myös hitaus, jolla sisäilmaongelmiin on tähän saakka kyetty puuttumaan.

Syyllisiä pahaan homekouluongelmaan haettiin virkamiehistä, huonosta rakentamisesta ja ja olivatpa valtuutetut valmiita myös katsomaan peiliin.

Ryhmien allekirjoittamassa yhteisessä valtuustokysymyksessä edellytetäänkin selkeitä suunnitelmia sisäilmaongelmista kärsivien koulujen nopeaksi korjaamiseksi.

Ryhmät vaativat, että koulujen korjaus -ja uudisrakentamisen vaatimasta rahasummasta seuraavan 10 vuoden aikana tehdään nopeasti arvio.

Päättäjät haluavat myös nopeasti selkeät laskelmat koulurakentamisen rahoituksen eri vaihtoehdoista. Aikaa selvityksien tekemiselle annettiin toukokuun loppuun.

–Karhusuon uudisrakentamisen pitää nyt edetä rivakasti, vaati Sanna Lauslahti (kok.)

Karhusuon koulun ja kirjaston uudisrakennuksen on arvioitu maksavat vajaat 28 miljoonaa.

Valmista pitäisi on vuosikymmenen vaihteessa. Sitä ennen Karhusuolla opiskellaan väistötiloissa.

Kymmenien puheenvuorojen perusteella voi olettaa, että sisäilmaongelmista kärsivien koulujen nopea korjaaminen ja uusien, terveempien koulutilojen rakentaminen nousevat kärkihankkeiksi kaupungin tulevissa investointiohjelmissa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut