Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon ME-saunominen voi kaatua tiukkaan lämpörajaan – "Työtä saa tehdä, että saunan saa kuumaksi"

Aalto-yliopiston teekkareiden yrittämä uusi saunaennätys ei olekaan aivan itsestäänselvä läpihuutojuttu. Vapaateekkarit rakentavat parhaillaan Espoon Otaniemeen telttasaunaa, josta on tarkoitus tulla maailman suurin sauna: kylpijöitä on tarkoitus saada lauteille peräti kolmesataa.

Tähän saakka virallisesti maailman suurin sauna sijaitsee Saksan Sinsheinissä, missä kylpyläsaunaan mahtuu 160 saunojaa.

Puulämmitteisistä saunoista maailman suurin on Suomenlinnassa sijaitseva Merisotakoulun sauna, johon mahtuu kerrallaan jopa 200 saunojaa – mutta se ei ole avoinna kaikille halukkaille.

Jos Otaniemen teekkareiden ennätysyritys onnistuu, maailman suurimman saunan titteli siis siirtyy Espooseen.

Suomen Saunaseura ry:n varapuheenjohtaja Jussi Niemelä kuitenkin toppuuttelee Espoon maailmanennätystä yrittäviä.

– Kun katsoo tuon Otaniemen saunan rakennetta, voi huomata, että kyllä sen rakentajilla on haastetta. Saunan tilavuus on valtava ja maaperä saunan alla on hyvin viile. Myös lauteet sijaitsevat suhteellisen alhaalla, joten saunaa täytyy lämmittää todella paljon, että lämpöä tulee riittävästi, Niemelä pohtii.

– Guinnessin ennätysten kirjaan vaaditaan, että ennätyssaunassa on riittävän korkea lämpötila. Jos saunanlämpö jää vain 60 asteeseen, ei sitä hyväksytä virallisesti saunaksi lainkaan. Ei mitä huonetta tahansa voi ryhtyä kutsumaan saunaksi.

Saunaseuran Niemelä kuitenkin kiittelee teekkareita uuden ajan saunahengen pönkittämisestä.

– Aivan selvästi teekkarit ovat oikealla asialla, sillä nykyisin saunominen on huomattavasti sosiaalisempaa kuin vielä parikymmentä vuotta sitten.

– Ennen pieniinkin kerrostaloasuntoihin haluttiin rakentaa sauna, mutta eihän niiden lauteilla kukaan halunnut yksinään istua. Nykyisin saunomisen suosio on kasvanut, koska on oivallettu, että se on ihmisiä yhdistävä tapahtuma, Niemelä muistuttaa.

Teekkareiden jättisauna on auki yleisölle koko vappuviikon 23.–30. huhtikuuta. Teekkariarvion mukaan saunaan mahtuu noin 300 kylpijää.

WiikonWappuSaunaksi ristityn saunan odotetaan keräävän saunojia myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.