Espoolaisparin ratkaisu: Vakityöt saivat jäädä, tilalle 3 vuoden reissu

MATKA Ossi ja Kaisa myyvät omaisuutensa, jättävät työnsä ja suuntaavat Aasiaan ja Australiaan. Working holiday -viisumi mahdollistaa työnteon.

Minna Airamaa

Syksyllä 2014 silloin vajaa kolmekymppiset Ossi Viik ja Kaisa Asikainen kävivät katsomassa omistusasuntoa. Pari oli löytänyt toisensa, saanut työpaikat ja mielessä oli vakiintuminen aloilleen.

Sitten tapahtui jotakin. Erään marraskuisen saunaillan jälkeen paljon reissannut pari löysi itsensä haaveilemasta vähän pidemmästä matkasta, ensin Aasiaan, sitten Australiaan ja Uuteen Seelantiin.

–Kaisa epäröi aluksi, ja mietti perheen perustamista. Mutta sitten järkeilimme, että meillä olisi vielä aikaa perheelle reissun jälkeenkin. Jos halusimme lähteä, sen piti tapahtua nyt, ennen perhettä, Viik muistelee.

Maailmassa on niin paljon muutakin kuin tämä kupla, jossa elämme."

Saunaillasta alkoi tarkka suunnittelu. Opintolainat piti maksaa pois, vuokra-asunto vaihdettiin halvempaan ja säästötilille ryhdyttiin keräämään rahaa.

Pari laski tarkkaan, milloin taloudellinen tilanne riittäisi lähtöön. Päivämääräksi saatiin toukokuun alku 2016.

–Onnistuimme laskelmissamme aika hyvin. Lentoliput ostettiin viime elokuussa ja lähtöpäivämäärä on 1. toukokuuta, Viik sanoo.

Nyt pari on tyhjentänyt vuokra-asuntonsa, myynyt suurimman osan omaisuudestaan ja irtisanoutunut vakituisista työpaikoistaan. Seuraavat noin kolme vuotta omaisuus kulkee kahdessa rinkassa.

–Olemme ajaneet alas koko tähän asti rakentamamme elämän. Tavallaan omaisuudesta, kodista ja työpaikoista luopuminen on hyvin vapauttavaa, pariskunta kuvaa.

Alusta lähtien oli selvää, että pelkkään lomamatkaan rahat eivät riittäisi. Vaihtoehdoksi löytyivät working holiday -viisumit Australiaan ja Uuteen Seelantiin. Molempien on tarkoitus löytää oman alansa töitä, Asikaisen parturi-kampaajan ja Viikin LVI-alan.

Ensimmäinen etappi on Kaakkois-Aasia, jossa viivytään pari kuukautta. Sieltä siirrytään Cairnsiin Australian pohjoisosassa. Sen jälkeen kaikki on avoinna.

– Pyrimme etsimään toinen toistaan kauniimpia paikkoja. Tarkoitus on hommata auto, jossa voi tarvittaessa nukkua, ja liikkua paljon ympäriinsä. Oikeastaan ainoa pakko nähdä -kohde on Australian Iso Valliriutta, Asikainen kertoo.

Riskejä Asikainen ja Viik ovat miettineet etukäteen. Aasiassa pahimpia malaria-alueita on tarkoitus välttää.

Ryöstön varalta mukana kulkee esimerkiksi huijauslompakko ja ryöstöhälytin.

–Mikään ei kuitenkaan pelota, lähinnä olemme miettineet mahdollisia riskejä etukäteen. Olemme tehneet muutamia reppureissuja Aasiassa, se tuo varmuutta, Viik sanoo.

Netti on pullollaan matkablogeja ja yhä useampi haaveilee pitkästä irtiotosta maailmalla. Mikä saa ihmisen jättämään rakentamansa elämän ja heittäytymään kuukausiksi, jopa vuosiksi maailmalle?

–Netin ja somen ansiosta matkoista puhutaan paljon, joten esimerkkejä ja inspiraatiota on helppo löytää. Ne, jotka ovat aloittaneet matkustamisen, haluavat aina vaan lisää. Maailmassa on niin paljon muutakin kuin tämä kupla, jossa elämme, Viik pohtii.

– Ikuinen matkakuume, sanoo Asikainen, ja arvelee, että myös Madventures-sarja on toiminut innoittajan monelle.

Jos todella on palava halu lähteä, kannattaa lähteä."

Myös Asikainen ja Viik haluavat olla inspiraationa muille ja päivittävät blogia seikkailunsa ajan. Minkä neuvon he antaisivat irtiottoa harkitsevalle?

–Jos todella on palava halu lähteä, kannattaa lähteä, Asikainen sanoo.

–Jos haluaa ajatella vain taloudellista puolta, hyvää tilannetta ei varmaan tule koskaan. Jos taas miettii henkistä pääomaa, se kasvaa matkustaessa. Ja ainahan voi palata, Viik toteaa.

Asikaisella ja Viikillä ei ole paluulippua, mutta suunnitelmissa on palata Suomeen kolmen vuoden kuluttua. Sitä hetkeä varten odottamassa on sänky, talvivaatteita ja pesämuna muutaman kuukauden vuokraa varten.

– Kun tulemme takaisin, elämä on rakennettava ihan alusta. On hommattava asunto, pyykkikoneet, huonekalut. Sekin on tavallaan piristävä ajatus, Viik sanoo.

Kaisa Asikaisen ja Ossi Viikin matkablogi löytyy osoitteesta lifewithoutseasons.com

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut