Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Terapiatehdas” kahmii psykoterapeutit – Pienyrittäjät pelkäävät toimeentulonsa puolesta

MIELI Mielenterveyspalvelut keskittyvät pääkaupunkiseudulla. Terapeutit pelkäävät pienyrittäjyyden

Yksityisten terveyspalveluiden keskittyminen Suomessa jatkuu. Nyt vuorossa ovat mielenterveyspalvelut.

Psykoterapiakeskus Vastaamo on saamassa lähes monopoliaseman pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa psykoterapiapalvelujen tarjoajana.

Pienyrittäjyys ei enää kannata.”

Alalla yksityisyrittäjänä pari vuotta toiminut psykoterapeutti on nähnyt yhä useamman työhuoneyhteisön lähes tyhjillään.

–Pienyrittäjyys ei enää kannata Helsingissä, hän valittaa.

Psykoterapeutti ei halua esiintyä omalla nimellään, sillä hän miettii itsekin, pitäisikö pyrkiä Vastaamoon töihin.

–Se on yleisin keskustelunaihe terapeuttien keskuudessa, hän sanoo.

Vastaamon toimitusjohtaja Ville Tapio vahvistaa, että psykoterapeuttien virta yhtiöön on vahva.

–Olemme saaneet viime syyskuusta lähtien 220 uutta työhakemusta, hän sanoo.

Vastaamon kasvuvauhti on ollut huikea. Vasta vuonna 2011 toimintansa aloittanut yritys on kasvanut yli sadan prosentin vuosivauhtia. Tänä vuonna liikevaihdon odotetaan tuplaantuvan kolmesta miljoonasta kuuteen miljoonaan euroon.

–Olemme löytäneet oman liiketoimintamallin. Terapeutit siirtyvät olohuoneen nurkasta työyhteisöön, Ville Tapio kuvaa.

Hän ei usko, että kaikki yksityisyrittäjyys alalta katoaa. Psykoterapeutteja on Suomessa noin 3700, joista pari sataa työskentelee Vastaamossa.

Yrittäjänä toimiva psykoterapeutti laskee saavansa palkkioistaan ansiotuloikseen noin 85 prosenttia. Hän laskeskelee, että Vastaamon leivissä hän saisi niistä vain 56 prosenttia. Puuttuvien prosenttien vastineeksi Vastaamo tarjoaa työsuhteen eli huolehtii psykoterapeuttiensa veroista, eläkkeistä ja sosiaaliturvasta ja tarjoaa asiakaspalvelun.

–Pienyrittäjistä koostuvat terapiavastaanotot estävät terapeuttien palkkojen polkemisen ja mahdollistavat yksilöidymmän asiakastyön, samoin kuin tietotaidon ja muun pääoman pysymisen kotimaassa, terapeutti perustelee.

Alalla pelätään Vastaamon olevan uusi Suomen Terveystalo, jossa suomalaisten terveyspalvelut myydään ulkomaille ja verorahat siirtyvät veroparatiiseihin.

Kaikki eivät halua myöskään tehdä töitä ”terapiatehtaassa” ja osallistua Vastaamon arvon nostoon mahdollista ulkomaille myyntiä varten.

Olemme saaneet viime syyskuusta lähtien 220 uutta työhakemusta.”

Ville Tapio vakuuttaa, että suunnitelmat Vastaamon suhteen ovat aivan päinvastaiset. Vastaamo on perheyritys, jossa kaikki osakkeet ovat Tapion perheen hallussa.

Suomalaisen työn liitto on myöntänyt Vastaamolle yhteiskunnallisen yrityksen sertifikaatin. Sen ehtojen mukaisesti yritys maksaa veronsa Suomeen ja käyttää vähintään puolet tuloksestaan mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantamiseen ja työpaikkojen luomiseen.

–Olemme laajentuneet tulorahoituksella ja pitäneet päätäntävallan itsellämme. Aiomme itse laajentua ulkomaille, Tapio sanoo.