Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Persut jakaisivat koululaiset kahteen vuoroon – Espoo hakee 40 miljoonan lisäsäästöjä

Espoossa saatetaan joutua puntaroimaan uudestaan päätöstä subjektiivisen päivähoito-oikeuden säilyttämisestä ja terveysmaksujen korottamista vain indeksin verran, arvioi kokoomuksen ryhmänjohtaja Pia Kauma

Taustalla on kaupunginhallituksen hyväksymät ja maanantaina valtuuston käsittelyyn tulevat linjaukset kaupungin talouden tasapainottamisesta ensi vuonna 40 miljoonalla eurolla.

– Kaikki keinot säästöjen ja lisätulojen löytämiseksi on pidettävä keinovalikoimassa. Tarvittaessa myös jo tehtyjä päätöksiä on kyettävä muuttamaan, Kauma pamauttaa.

Veronkorotuksiakaan niihin yleensä penseästi suhtautuva kokoomus ei tässä vaiheessa vielä kokonaan torju.

Demarit ja vihreät tyrmäävät Kauman näkemyksen.

– Maksujen korotukset on mietittävä tapaus kerrallaan. Kategorisiin maksukorotuslinjauksiin emme suostu, vihreiden Inka Hopsu linjaa.

– Lisärahaa voidaan hakea veronkorotuksella ja rahastojen tuottojakin voitaisiin käyttää nykyistä enemmän, demarien Martti Hellström ynnää.

Esimerkiksi puolen prosenttiyksikön veronkorotus lisäisi kaupungin tuloja reilulla 30 miljoonalla eurolla vuodessa.

Suunnitellun investointikaton mataluus arveluttaa päättäjiä kaupungissa, jossa esimerkiksi sisäilmaongelmat riivaavat monia kouluja.

– Korjausvelkamme kasvaa koko ajan, ja meillä on jo nyt 15 koulua, jotka pitää korjata kiireellisesti, Hellström muistuttaa.

Yksimielisiä puoluepomot tuntuvat olevan siitä, että jatkossa koulu-ja päiväkotirakentamisessa on käytännöllisyys ja toimivuus asetettava prameuden edelle.

– Meillä rakennetaan aivan liian kalliisti, Kauma tiivistää.

Perussuomalaiset karsisivat kaupungin mittavia investointimenoja siirtämällä koululaiset vuorolukuun. Järjestelyssä samoja tiloja käyttäisivät aamupäivisin alakoululaiset ja illasta yläkoululaiset.

– Sillä säästettäisiin koulurakentamisessa neljässä vuodessa 180 miljoonaa, Seppo Huhta laskee.

Perussuomalaiset aikovatkin esittää koko ohjelman palauttamista uuteen valmisteluun. Esityksessä vaaditaan muun muassa maahanmuuton kasvun kustannusten selvittämistä.

Huhta pitää puheita päivähoito-oikeuden rajoituksista ideologisina.

– Säästöt olisivat enimmillään muutaman miljoonan. Sillä ei taloutta pelasteta.