Persut jakaisivat koululaiset kahteen vuoroon – Espoo hakee 40 miljoonan lisäsäästöjä

Espoossa saatetaan joutua puntaroimaan uudestaan päätöstä subjektiivisen päivähoito-oikeuden säilyttämisestä ja terveysmaksujen korottamista vain indeksin verran, arvioi kokoomuksen ryhmänjohtaja Pia Kauma

Taustalla on kaupunginhallituksen hyväksymät ja maanantaina valtuuston käsittelyyn tulevat linjaukset kaupungin talouden tasapainottamisesta ensi vuonna 40 miljoonalla eurolla.

– Kaikki keinot säästöjen ja lisätulojen löytämiseksi on pidettävä keinovalikoimassa. Tarvittaessa myös jo tehtyjä päätöksiä on kyettävä muuttamaan, Kauma pamauttaa.

Veronkorotuksiakaan niihin yleensä penseästi suhtautuva kokoomus ei tässä vaiheessa vielä kokonaan torju.

Demarit ja vihreät tyrmäävät Kauman näkemyksen.

– Maksujen korotukset on mietittävä tapaus kerrallaan. Kategorisiin maksukorotuslinjauksiin emme suostu, vihreiden Inka Hopsu linjaa.

– Lisärahaa voidaan hakea veronkorotuksella ja rahastojen tuottojakin voitaisiin käyttää nykyistä enemmän, demarien Martti Hellström ynnää.

Esimerkiksi puolen prosenttiyksikön veronkorotus lisäisi kaupungin tuloja reilulla 30 miljoonalla eurolla vuodessa.

Suunnitellun investointikaton mataluus arveluttaa päättäjiä kaupungissa, jossa esimerkiksi sisäilmaongelmat riivaavat monia kouluja.

– Korjausvelkamme kasvaa koko ajan, ja meillä on jo nyt 15 koulua, jotka pitää korjata kiireellisesti, Hellström muistuttaa.

Yksimielisiä puoluepomot tuntuvat olevan siitä, että jatkossa koulu-ja päiväkotirakentamisessa on käytännöllisyys ja toimivuus asetettava prameuden edelle.

– Meillä rakennetaan aivan liian kalliisti, Kauma tiivistää.

Perussuomalaiset karsisivat kaupungin mittavia investointimenoja siirtämällä koululaiset vuorolukuun. Järjestelyssä samoja tiloja käyttäisivät aamupäivisin alakoululaiset ja illasta yläkoululaiset.

– Sillä säästettäisiin koulurakentamisessa neljässä vuodessa 180 miljoonaa, Seppo Huhta laskee.

Perussuomalaiset aikovatkin esittää koko ohjelman palauttamista uuteen valmisteluun. Esityksessä vaaditaan muun muassa maahanmuuton kasvun kustannusten selvittämistä.

Huhta pitää puheita päivähoito-oikeuden rajoituksista ideologisina.

– Säästöt olisivat enimmillään muutaman miljoonan. Sillä ei taloutta pelasteta.

Velkajarru päälle

Espoon kaupunki aikoo katkaista rajusti nousevan velkakierteensä vuosikymmenen vaihteeseen mennessä. Silloin kaupunkikonsernilla saisi olla lainaa 2,6 miljardia euroa eli 8 900 euroa asukasta kohden.

Vuosikate olisi 270 miljoonaa euroa vuonna 2020.

Tavoite edellyttää ensi vuonna käyttötalousmenoissa 40 miljoonan euron säästöjä tai tulonlisäyksiä. Vuosina 2018–2020 säästötarve on 55 miljoonaa euroa vuodessa.

Vuotuisten investointien määrä saa olla enintään 280 miljoonaa euroa eli 80 miljoonaa vähemmän, mitä on arvioitu tarpeeksi.

Suunnitelmat ovat osa Espoon talouden tasapainotus-ja tuottavuusohjelmaa vuoteen 2030. Valtuusto päättää ohjelman linjoista maanantaina.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut