Irma Puumalainen teki kirjan isoäitinsä elämästä

KULTTUURI Kirjailija Irma Puumalainen tutki isoäitinsä Anni Puumalaisen elämää ja löysi juurensa.

Irma Puumalainen teki Anni-mummostaan kertovaa kirjaa neljä vuotta. Tämän työn kautta hän löysi omat juurensa. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Lieksan Anni – aikakautensa vahva nainen on espoolaisen Irma Puumalaisen kirjoittama historiikki mummonsa Anna (Anni) Maria Puumalaisen (1890–1980) elämästä.

Juuan Ahmovaarassa vuonna 1890 syntynyt Anni koki muun muassa sortokaudet, työväen ja naisten poliittisen heräämisen, Suomen itsenäistymisen ja useat ankarat sotajaksot kansalaissodasta lähtien.

– Minulla oli lämmin suhde mummoon. Hän oli minulle äärimmäisen rakas, olin jopa mustasukkainen hänestä, Irma Puumalainen sanoo.

Lieksa oli mummolle rakas, mutta hän halusi olla siellä missä perhe ja sukulaiset olivat. Hän myi talonsa ja osti Kalliosta 40 neliön kaksion Kirstinkatu 4:stä. Kaksiossa asui parhaimmillaan kahdeksan ihmistä.

Helsingissä mummo työskenteli hierojana ja hänen asiakkaitaan olivat silloin tunnetut demarit Väinö Tanner ja Kaarlo Pitsinki

Kotiseudullaan Lieksassa Anni tunnettiin kansanparantajana. Hän oppi omalta äidiltään, miten luonnonyrttejä käytetään lääkkeenä.

– Kun mummo työskenteli laillistettuna hierojana ja kupparina, ihmiset kyselivät häneltä apua erilaisiin vaivoihin.

Kirjan tekemiseen kului Irma Puumalaiselta neljä vuotta. Hän aloitti aineiston keräämisen haastattelemalla Annin sukulaisia ja tuttuja.

– Kiertelin myös Annille rakkailla paikoilla, koska halusin päästä oikeaan tunnelmaan.

Aineiston keruun aikana hän kävi myös Pietarissa, Prahassa, Krakovassa, Auschwitz-Birkenaussa ja Budabestissa.

– Natsien hirmuteoista puhuttiin joskus kotona ja siksi halusin nähdä sekä näitä että kommunistiseen diktatuuriin liittyviä paikkoja.

Työn aikana Puumalainen luki yli 50 kirjaa, aikakauden ja Sdp:n historiaa, katsoi elokuvia ja dokumentteja ja tutustui ainakin sataan nettisivuun.

Anni vaikutti neljä kautta Lieksan valtuustossa ja siltä ajalta löytyi pöytäkirjoja, joissa hänet mainittiin.

– Naisten asema oli mummolle tärkeä, koska ennen heillä ei ollut ollut oikeastaan oikeutta mihinkään. Hän ajoi naisten asemaa aktiivisesti demarinaisissa. Hän oli aktiivinen myös osuusliikkeessä ja Naiset mukaan -toiminnassa.

Anni Puumalainen harrasti myös teatteria ja kirjoitti Pielisjärven työväennäyttämölle näytelmiä. Syntymäpäiväsankareille kirjoitetuista runoista hän sai vähän tuloja.

Irma Puumalainen on perinyt mummoltaan taiteellisuuden ja kiinnostuksen draamaan. Kansanparantamiseen liittyvät tiedot ja taidot eivät sen sijaan välittyneet uusille sukupolville.

– Anni opetti, että eteenpäin on mentävä, vaikka vastoinkäymisiä sattuu.

Puumalaiset

Irma Puumalainen on espoolainen kirjailija ja voimauttavaa valokuvausta apuna käyttävä draamakasvattaja.

Lieksan Anni – aikakautensa vahva nainen (BoD-kustannus) on elämäkerta lieksalaisesta kansanparantajasta, osuuskunta-, työväenyhdistys- ja työväenteatterinaisesta (Sdp) Anna (Anni) Maria Puumalaisesta.

Anni eli ja työskenteli hierojana, kansanparantajana ja vaikutti poliittisesti Lieksassa.

Vuonna 1912 Anni Puumalainen muutti Lieksaan ja sieltä sisarensa Karoliian kanssa Helsinkiin vuonna 1953.

Kirja sopii mm. historiasta ja elämäkerroista kiinnostuneille.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut