Tämä huumeilmiö näkyy jo viikottain sairaalassa: "Aiheuttaa kovaa kipua ja kudosvaurioita"

Huumeisiin liittyvä ilmiö näkyy Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Töölön sairaalassa viikoittain. Hoidettavana on potilaita, jotka ovat ruiskuttaneet raajaansa tai suoneen aineita huumaustarkoituksessa.

Suoneen tai raajaan ruiskutettu seos voi aiheuttaa infektion tai huonontaa raajan verenkiertoa, joista on seurauksena kova kipu. Pahimmassa tapauksessa uhkana on jopa amputaatio. Ylilääkäri Pekka Tarkkila kertoo, että amputaatioon päädytään muutaman kerran vuodessa. Käsi tai jalka yksinkertaisesti mätänee.

– Pahimmassa tapauksessa joudutaan amputoimaan koko raaja olkapäästä alaspäin tai koko jalka, Tarkkila sanoo.

– Joskus myös joudutaan ottamaan keskeltä raajaa kuolioon mennyt pala pois, Tarkkilaa kuvaa huumeiden aiheuttamia seurauksia.

Kohtalokkaat seokset saattavat olla Tarkkilan mukaan erilaisia huumaavia tabletteja, jotka on murskattu veteen, maitoon tai muuhun nesteeseen.

– Tabletti itsessään on jo myrkyllistä verisuonelle. Myös laimenne, johon se sekoitetaan voi olla vaarallista, kuten likainen vesi tai maito, Tarkkila toteaa ja korostaa, että steriilin liuoksen valmistaminen kotikonstein on vaikeaa.

Jos aine taas menee suonen ohi, se saattaa olla suoraa myrkyllistä kudoksille, ylilääkäri selvittää.

Suoneen omia seoksia ruiskuttavien potilaiden hoito kestää pitkään.

Tarkkilan mukaan tapauksia tulee sairaalaan aaltoillen.

– Välillä on useita tapauksia hoidettavana kun on jokin aine liikkeellä, välillä taas ei ole yhtään tällaista potilasta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut