Oluttehdas Otaniemeen syksyllä – Nämä miehet panevat pian 500 000 litraa vuodessa

Olutliitto toivoo, että hallituksen tämänpäiväinen päätös toimisi piristysruiskeena pienpanimoille. – Tuomas Koskipää ja Heikki Ylinen pyörittivät pienpanimo Fat Lizardia Espoon Kivenlahdessa vuoden 2016 alussa. Johanna Erjonsalo / Arkisto

Jari Pietiläinen

Espoolaisesta pienpanimo Fat Lizard Brewing Co:stauhkaa väkisinkin tulla keskisuuri panimo. Kun Lihavan Liskon miehet valmistivat viime vuonna noin 25 000 litraa olutta, ensi vuonna tuotannon arvioidaan paisuvan jopa 20-kertaiseksi.

– Jos kaikki menee, kuten olemme suunnitelleet, silloin vuosituotanto voi hyvinkin olla tuollaiset puoli miljoonaa litraa vuodessa, arvioi Fat Lizardin toimitusjohtaja Heikki Ylinen

Oluentekoon ei ole vaikeaa saada väkeä teekkareista.

Laajentumisella on panimon toimintaan aivan konkreettisiakin vaikutuksia: nykyiset toimitilat Kivenlahdessa jäävät auttamatta liian pieniksi. Luvassa on muutto Otaniemeen.

– Vuokrasopimusta ei vielä ole allekirjoitettu, mutta Otaniemeen me sijoitumme. Samalla myös kokopäivästien työntekijöiden määrä kasvaa kahdesta neljään. Lisäksi varmaankin tarvitaan myös tuntityöläisiä, mutta heitä ei liene vaikea saada teekkareiden keskuudesta, Ylinen naurahtaa.

Historiaan Fat Lizard on jättänyt jälkensä jo nyt: se on ensimmäinen espoolainen pienpanimo, joka tekee olutta kaupallisesti.

Tähän saakka pienpanimon koko tuotanto on ollut tynnyriolutta, mutta kaavailujen mukaan liskomiehet tuottavat pian myös tölkkiolutta.

– Silloin voisimme jakaa olutta ympäri Suomen ja suuri asiakaskunta löytyy varmaankin marketeista. Se tietenkin tarkoittaa sitä, että kaupoissa myytävien oluiden alkoholiprosentti voi olla enintään 4,7.

Marketmyyntiä varten tulee pari uutta olutmerkkiä.

Fat Lizardin valikoimiin on kuulunut kymmenkunta olutta, joista osa on ollut kausioluita. Suosituimmat oluet ovat olleet American Pale Ale- ja Indian Pale Ale -tyyppisiä.

Lisäksi marketmyyntiä varten on tarkoitus tuoda markkinoille pari uutta olutmerkkiä.

Kun pienpanimo on tähän saakka valmistanut osan oluentekolaitteistosta itse, nyt yritys etsii valmiita laitteistoja. Siitä huolimatta Fat Lizardin miehet eivät luota kokonaan vieraan apuun.

– Joka tapauksessa ohjauslogiikka ja automatiikka tehdään omin voimin, sillä niitä ei löydy meille sopivina valmiissa muodossa, Ylinen arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

  1. Koronakriisi taustalla: Elokuvakeskus ja hotelli eivät tulekaan Tapiolaan, tilalle "pääkonttoritasoisia" toimistotiloja
  2. Leppävaarassa jonotettiin uimahalliin ja maauimalaan kello 6.30 lähtien
  3. Kesälomalaiset Louna ja Wilma olivat ensimmäisinä isossa altaassa – maauimalassa ja uimahallissa noudatettiin uusia sääntöjä
  4. Kauppakeskus Liilan uudistus valmistuu syksyllä – tyhjiin tiloihin uusia liikkeitä
  5. Laajalahden Bredis alkaa kasvaa – valmista pitäisi olla kesällä 2021
  6. Asennustyöt sulkevat kaistoja Kehä I:n tunnelissa Leppävaarassa
  7. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
  8. Espoolaisuus edellä Mestikseen – Kiekko-Espoon uusi päävalmentaja korostaa yhteisöllisyyttä
  9. Kulttuuriin ja liikuntaan esitetyt leikkaukset antavat esimakua Kirkkonummen kunnan säästötavoitteista
  10. Omakotiliitto: Suurimmat mökkikunnat rahastavat mökkiläisiä yhä enemmän – Kallein mökkikunta veloittaa tuplasti maksuja halvimpaan verrattuna
  11. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen
  12. Espoon keskuspuiston sadan vinon "salmiakkipöntön" arvoitus ratkesi – ensimmäiset lumosivat pesäpuuhiin vartissa
  13. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
  14. Laitiselle, Tuomiselle, Monoselle ja Lindforsille 10 000 euron apuraha
  15. Kirkkonummi järjesti loma-asuntojen huutokaupan – Nuuksion kansallispuiston naapurissa sijaitsevan mökin hinta nelinkertaistui

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.