Isälle tuomio tyttären pahoinpitelystä – tilanne kärjistyi kirjastossa Espoossa

Espoolaisisä tuomittiin teini-ikäisen lapsensa pahoinpitelystä, joka tapahtui Sellon kirjastossa. Kuvassa Sellon kirjasto. Sirpa Repo

toimitus

Espoon käräjäoikeus on tuominnut tiistaina isän 14-vuotiaan tyttärensä pahoinpitelystä.

40-vuotias isä tuomittiin 70 päiväsakkoon eli maksamaan 840 euroa sekä maksamaan tyttärelleen 300 euron edestä korvauksia sekä tämän oikeudenkäyntikulut valtiolle.

Pahoinpitely tapahtui Sellon kirjastossa, jossa kaupungin palveluksessa työskentelevä isä oli pyytänyt keikan päätyttyä penkille istumaan jäänyttä tytärtään poistumaan paikalta.

Tytär oli kieltäytynyt, jolloin isä oli tarttunut häntä hartioista kiinni ja lähtenyt ohjailemaan kohti ulko-ovea. Tytär oli vastustanut ulosohjaamista, ja isä oli lyönyt tytärtään kaksi–kolme kertaa selkään. Välikohtauksessa tyttären silmälasit lensivät päästä.

Oikeus piti tyttären kertomaa johdonmukaisena ja uskottavana.

Erimielisyydet tyttären poistumisesta paikalta jatkuivat vielä ulko-ovella, jota kohti isä tönäisi tytön, jolloin tämän pää osui oveen.

Uhrille aiheutui tilanteessa kipua, turvotusta selkään sekä kaulaan muutama naarmu.

Isä kiisti syytteen.

Mies kertoi, että pyydettyään tytärtään poistumaan paikalta, tämä oli alkanut haukkua häntä huonoksi isäksi. Mies oli tarttunut tytärtä käsivarresta ja lähtenyt ohjailemaan ulko-ovelle kohti sekä työntänyt tätä muutaman kerran selästä. Tämän jälkeen tilanne oli ohi.

Tytär kertoi esitutkinnassa, että isä oli haukkunut häntä muun muassa tyhmäksi, huoraksi ja äpäräksi. Isällä ja tyttärelle oli jo pitkään ollut erimielisyyksiä muun muassa tyttären tupakanpoltosta, isä kertoi oikeudessa.

Todistajat kertoivat, että tytär oli pitänyt poistamistilanteessa kovaa ääntä. Tyttö ei itse tehnyt tilanteesta rikosilmoitusta, vaan asia on tullut viranomaisten tietoon muuta kautta.

Oikeus katsoi, ettei tilannetta voinut pitää vähäisenä, koska teko kohdistui omaan alaikäiseen lapseen, isä käytti halventavaa kieltä ja teosta jäi näkyviä jälkiä. Isä oli tuomittava tuntuvaan sakkorangaistukseen.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Edit. 27.2.2019 kello 12.40. Helsingin hovioikeus on kumonnut isän saaman pahoinpitelytuomion 9.5.2017. Hovioikeuden tuomión mukaan isän ei näytetty poistaessaan tytärtä kirjastosta käyttäneen sellaisia keinoja, että menettely olisi pahoinpitelynä rangaistavaa. Hovioikeuden mukaan isällä oli ollut tilanteessa oikeus poistaa tytär kirjastosta. Isän toimet ovat todistajan mukaan olleet työnantajan ohjeiden mukaiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.