Megaluokan areenahankkeessa Tapiolaan otettiin aikalisä

URHEILUPUISTO Toimitusjohtaja perustelee hallin kokoa sillä, että pienempi ei pärjäisi taloudellisesti omillaan.

Toimitusjohtaja Kim Sussmann sanoo, ettei pienempi yksitysrahoitteinen Espoo Arena pärjäisi ilman yhteiskunnan tai kaupungin tukea. Espoon Arena (Tapiolan jalkapallostadion Oy)

Sirpa Repo

Laajalahtelainen Kim Sussmann hyppäsi vajaa vuosi sitten Tapiolan Jalkapallostadion Oy:n toimitusjohtajaksi. Hän sanoo ihmettelevänsä, miten kauan stadionhanke on pyörinyt kaupungin rattaissa.

– Olemme toimineet kaupungin ja edesmenneen teknisen toimen johtajan ohjeiden mukaisesti. Olisiko pitänyt toimia toisin, jotta areena olisi jo rakenteilla, Sussmann kyselee.

Suurin voittaja olisi espoolainen jalkapallo.”

Hän laskee, että hankkeen eteen on tehty töitä jo kahdeksan vuotta ja siihen on palanut osakkaiden rahaa yli 1,2 miljoonaa euroa.

– Kaupunki on antanut ymmärtää, että jatkakaa vaan. Suunnitelmia on viilattu. Sen aikana on muun muassa vähennetty areenalle tulevien vuokrattavien aitioiden määrää, yhtiön ainoa palkattu työntekijä kertoo.

Alueella on voimassa kaava, joka mahdollistaa areenan rakentamisen. Yhtiön suunnitteluvarausta on jatkettu moneen kertaan. Viime kokouksessaan kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto jätti jatkohakemuksen pöydälle. Kaupunginjohtaja oli esittänyt, ettei varausta jatketa.

Teknisen toimen johtaja Olli Isotalo sanoo, että elinkeino- ja kilpailukykyjaosto käsittelee iltakoulussaan maaliskuussa Tapiolan urheilupuiston asiaa.

– Nyt otettiin aikalisä yhden hankkeen osalta, koska alueelle tarvitaan kokonaissuunnitelmaa. Meidän on selvitettävä kaupungin tahtotila, mutta veivaamme asiaa myös alueen toimijoiden kanssa, Isotalo toteaa.

Sussmannin mukaan he eivät pysty viemään hanketta uskottavasti eteenpäin, koska suunnitteluvarauksen jatko on epävarma.

– Tarvitsemme vihreää valoa kaupungin puolelta rahoitusneuvottelujen jatkamista varten. Espoolta emme hae rahaa, Sussmann muistuttaa.

Noin 50 miljoonaa on tarkoitus kerätä yksityisiltä markkinoilta. Siitä puolet voisi olla pankkilainaa. Toimitusjohtaja ei pysty sanomaan, että tuosta summasta olisi miljoona kasassa.

– Kaikki, joille olen hanketta esitellyt, ovat olleet kiinnostuneita. Mistään minua ei ole heitetty ulos. Kiinteistösijoittajilla on monia vaihtoehtoja, eivätkä neuvottelut ilman suunnitteluvarausta etene.

Hänen vakuuttaa, että pääkaupunkiseudulle tarvitaan ympäri vuoden toimiva suuren kokoluokan areena erilaisia isoja viihdetapahtumia varten.

Toimitusjohtaja Sussmann korostaa, että heidän hankkeessaan suurin voittaja on espoolainen jalkapallo. Hänen laskelmiensa mukaan areenalla järjestettävät muut tapahtumat toisivat niin paljon liikevaihtoa, että jalkapalloilijoille voidaan tarjota harjoitusvuoroja alhaisella hinnalla.

Jalkapallon osuus käyttöajasta olisi 90 prosenttia, muu aika olisi tapahtumille. Jalkapalloharjoituksia olisi 270 päivänä vuodessa, toimitusjohtaja esittelee.

– Me emme hae kuuta taivaalta. Meille riittäisi hyvin esimerkiksi se, että meillä olisi vuodessa yhteensä 65 tapahtumaa. Luvussa ovat mukana jalkapallo-ottelut. Tapahtumista kuusi olisi yli 15 000 kävijän, seitsemän reilun 10 000 kävijän tapahtumaa ja kymmenen yritys-, tai messutapahtumaa. Loput olisivat sisätiloissa pidettäviä pienempiä tapahtumia, toimitusjohtaja esittelee.

Tässä kaavailussa jalkapalloharjoituksia olisi 270 päivänä vuodessa.

Espoon Arena

Tapiolan Jalkapallostadion Oy:n hanke Tapiolan urheilupuistoon.

Suomen suurin monitoimiareena viihde-, yritys-, messu- ja urheilutapahtumia varten.

Ympärivuotinen käyttö, suljettava katto.

Vetää jopa 22 500 katsojaa.

Kustannusarvio 50 miljoonaa euroa.

Yksityisrahoitteinen.

Rakentaminen tarkoitus aloittaa 2017, valmistuisi vuoden 2019 aikana.

Tapahtumista 90 prosenttia olisi jalkapalloa, mutta sen osuus liikevaihdosta olisi 15 prosenttia.

Suunnitteluvarauksen jatkaminen jäi pöydälle kaupungin päätöksenteossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.