Uudenmaan kulttuurirahasto jakoi apurahoja ja kriisitukea

Uudenmaan Kulttuurirahasto on jakanut apurahoja runsaat 1,3 miljoonaa euroa Uudenmaan taiteelle ja paikalliskulttuurille. 15 000 euron suuruisen kulttuuripalkinnon sai ohjaaja-koreografi Reija Wäre. Häntä kuvataan rajat ylittäväksi, monipuoliseksi askelmerkkien tanssittajaksi.

Suomen Kulttuurirahaston tammikuun haussa apurahaa haki Uudenmaan rahastolta yli 2 200 hakijaa, joista 159 sai apurahan.

Apurahojen keskisuuruus oli noin 8 400 euroa. Lisäksi Uudenmaan rahasto jakoi noin 140 000 euroa ylimääräisinä pieninä kriisiapurahoina lievittämään koronakriisin aiheuttamaa ahdinkoa. Tuen piiriin pääsi liki 60 freelancetaiteilijaa.

Espoolainen tanssitaiteilija Jonna Eiskonen sai apurahan taiteelliseen työskentelyyn. Hän on viime vuodet ollut mukana monikulttuurisessa Chekhov Machine companyssa. Hän on esiintynyt myös useissa Kekäläinen & Companyn, Liisa Risun, Arja Raatikainen companyn ja Alpo Aaltokoski companyn teoksissa.

Aalto-yliopiston muotoilun laitoksen lehtori, muotoilija Nathalie Lautenbacher sai apurahan kuratoimaansa Solid Ground – Kantava maa -keramiikkanäyttelyyn liittyvän julkaisun tekemiseen. Kesällä 2021 toteutuva näyttely esittelee laajasti keramiikan alaa ja koulutusta. Julkaisussakin esitellään Aalto-yliopiston opettajien, alumnien ja opiskelijoiden teoksia. Esseiden kirjoittajina on eturivin kirjoittajia ja tutkijoita, muun muassa Harri Kalha, Hannu Väisänen ja Juhani Pallasmaa.

Pauanne-yhtye, jonka muodostavat muusikot Kukka Lehto, Tero Pennanen ja Janne Haavisto saivat apurahan nykykansanmusiikkia soittavan Pauanne-yhtyeensä taiteelliseen toimintaan. Pauanteen ensilevy pääsi vuoden 2019 parhaat levyt -listoille. Pauanne-yhtye on myös voittanut Emma-palkinnon ja Etnogaalan Vuoden Tulokas -palkinnon.

Diplomikitaristi Pentti Hilden Kirkkonummelta toteuttaa saamallaan apurahalla noin 25 konsertin kiertueen hoitolaitoksissa pääkaupunkiseudulla, Kirkkonummella, Siuntiossa ja Espoossa. Konsertit suuntautuvat eritoten vanhustenhuoltoon ja seniorikoteihin.

Musiikin kandidaatti Antero Priha sai apurahan taiteelliseen työskentelyynsä trumpetistina ja säveltäjänä. Hän on levyttänyt ja esiintynyt muun muassa Tuomari Nurmion, Dave Lindholmin, Vesa-Matti Loirin, Ismo Alangon ja Ray Charlesin kanssa.

Klarinetisti Jussi Uuksulainen Kirkkonummelta osallistuu apurahan avulla Jacques Lancelot -kilpailuun ja mestarikursseille Ranskassa.

Filosofian tohtori Helena Ruuska Helsingistä sai apurahan Mary Gallen-Kallelan elämäkerran kirjoittamiseen.

Kärkihankeapuraha, 40 000 euroa, myönnettiin Nuoren Voiman Liitto ry:lle ensimmäisen laajan digitaalisen kirjallisuushankkeen toteuttamiseen.

Kyseessä on Nuoren Voiman Liiton, Elävän kuvan keskus ELKE ry:n, Aalto-yliopiston Aalto Studiosin, Taideyliopiston kirjoittamisen maisteriohjelman ja Runoyhdistys Nihil Interit ry:n Nokturno.fi-runoussivuston yhteinen, erilaisia osaamisalueita yhdistävä kehittämishanke. Yhteä tavoitteena on tuottaa viisi uutta digitaalisen kirjallisuuden teosta uusia tekijöitä sparraten ja avustaen.

Uudenmaan rahasto jakoi tänä vuonna uutena Taidetta Yhdessä -erityisapurahana yli 90 000 euroa. Tukimuodon tavoitteena on muun muassa edistää osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja kulttuurista yhdenvertaisuutta. Tuella toteutetaan ainakin sanataide-, biisi-, tanssi- ja elokuvatyöpajoja, teatteri-, musikaali- ja sirkusesityksiä, konsertteja sekä monikulttuurista taideopetusta.

Vuoden mittaisen työskentelyapurahan saivat Piia Leino kirjalliseen työskentelyyn, Hannimari Heino italiankielisen nykyrunouden suomentamiseen, kuvataiteilija Anu Raatikainen taiteelliseen työskentelyyn sekä näytelmäkirjailija Pipsa Lonka kirjalliseen työskentelyyn. Puolivuotisen työskentelyapurahan sai 30 taiteilijaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut