Tuomiokirkon vedenpaisumus: Syyllinen löytyi

Tuomiokirkon vedenpaisumus tapahtui illalla 29. tammikuuta. Armi Suojanen

toimitus

Helsingin tuomiokirkossa sattuneen vesivahingon syyksi kerrotaan se, että sprinkleriputkessa, jonka piti olla tyhjä, olikin vettä.

–Kyseessä oli niin sanottu kuivasprinkleri, jonka putkissa pitäisi olla vain paineilmaa. Putkeen oli kuitenkin jostain syystä päässyt vettä, joka jäätyi pakkasten aikana. Ilman lauhtuessa putki halkesi, paineilma tuli ulos ja laukaisi sprinklerin, kertoo Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Kai Heinonen

Massiivisesta vesivahingosta 29. tammikuuta kärsineen kirkon krypta on ollut kastumisen jälkeen suljettuna turvallisuussyistä. Siellä kastuivat myös sähköjohdot ja -laitteet. Kryptassa on oikosulun, sähköiskujen ja tulipalon vaara.

Paineilma tuli ulos ja laukaisi sprinklerin."

Vesivahingon jälkeen kirkon lattialla lainehti vesi, ja keskiristilläkin oli vettä nilkkaan asti.

Kryptassa joudutaan kuivaamisen lisäksi uusimaan myös sähköjohtoja ja -laitteita. Sinne on korjaustöiden ja kuivaamisen ajaksi vedetty työmaasähköt. Kirkkosalin lattiaa taas joudutaan avaamaan parista kohdasta, jotta saadaan selvitettyä, mitä välipohjassa on eristeenä.

–Kirkkosalissa pitää tutkia, mitä kryptan ja kirkkosalin välisessä välipohjassa on käytetty eristeenä. Jos siellä on esimerkiksi hiekkaa, on se hyvä asia. Mutta siellä voi olla esimerkiksi sammaltakin, joka taas hidastaisi kuivumista melkoisesti, Heinonen jatkaa.

Vahingon korjauskustannuksia ei tiedetä vielä, vaan sekin selviää, kun kirkkosalin lattiaa on avattu. Vakuutus korvaa vahingot.

Tuomiokirkon arvokkain irtaimisto, kuten urut, eivät vaurioituneet. Ensi viikon keskiviikkona päätetään jatkotoimista kirkkosalin ja kryptan suhteen.

Siellä voi olla sammaltakin, joka hidastaisi kuivumista melkoisesti."

Puhaltimet saattavat siis hurista kirkkosalissa ja kryptassa vielä jonkun aikaa.

Tuomiokirkon kirkkosali suljetaan kuivaustöiden takia noin viikoksi 3. helmikuuta alkaen, lukuunottamatta tulevaa viikonloppua, jolle osuvat tilaisuudet vietetään kaikesta huolimatta kirkkosalissa. Muut tilaisuudet kirkkosalista joko perutaan tai siirretään muualle.

Helsingin tuomiokirkkoseurakunta tiedottaa tarkemmin tilaisuuksien kohtalosta verkkosivuillaan.

Pahiten kastunut krypta pysyy näillä näkymin suljettuna helmikuun loppuun asti.

Tuomiokirkko on valmistunut vuonna 1852. Se on kulttuuri- ja rakennushistoriallisen arvonsa vuoksi suojelukohde, merkittävä nähtävyys ja luultavasti kaupungin kuvatuin rakennus.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut