Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon lukioiden urheilulinjat ovat haluttuja, paikat eivät riitä kaikille – "Miten Espoo vastaa tähän huutoon?"

Kaksoisura: Kaikki halukkaat eivät mahdu Haukilahden lukion linjalle.

Espoossa on liian vähän toisen asteen opiskelupaikkoja niille nuorille, jotka harjoittelevat urheilua tavoitteellisesti. Tämä selviää Heikki Taskisen laatimasta selvitystyöstä.

Haukilahden ja Leppävaaran lukioissa on urheilulinja. Sen lisäksi Omnia tarjoaa opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän järjestämisluvan perusteella urheilijoiden ammatillista koulutusta.

Viime keväänä Haukilahdessa, Leppävaarassa ja Omniassa tällaisia opiskelijoita oli yhteensä 395. Heistä 252 urheilijaa oli maajoukkue-, kansainvälisellä tai Suomen mestaruustasolla.

– Espoolaisten urheiluseurojen ja lajiliittojen arvioiden mukaan potentiaalisia urheilijoita on keskimäärin noin 200 urheilijaa ikäluokkaa kohden, Taskinen kertoo.

– Pääsevätkö he eteenpäin urheilijan polullaan? Nuorelle urheilijalle on tärkeää päästä urheiluoppilaitosympäristöön, jossa otetaan huomioon urheilun vaatimat erityisjärjestelyt. Tällöin urheilun ja opiskelun voi yhdistää hyvin.

Opetuslautakunta päättää edellisenä syksynä lukioiden opiskelupaikkojen ja urheilulinjojen aloitusmäärän. Haukilahden lukio voi ottaa urheilulinjalle ensi syksynä 34 opiskelijaa ja Leppävaara 33.

Urheilu ja opiskelu pitää saada sovitettua hyvin yhteen.

– Tämä on liian pieni määrä. Urheilijanpolun tavoitteiden mukaista on, että lukuvuodelle 2021–2022 aloituspaikkoja olisi tätä enemmän, sanoo Taskinen.

Taskisen tehtävänä on kehittää urheilun ja opiskelun yhdistämistä Espoossa. Hän on myös urheilun ja opiskelun yhdistämisen kehittäjä ja koordinoija Haukilahden lukiossa.

– Nuoret urheilijat vievät eteenpäin kaksoisuraa. Heillä on kova palo kehittyä oman lajinsa urheilijoina ja samaan aikaa suorittaa opinnot mahdollisimman hyvin. Miten Espoo vastaa tähän huutoon, Taskinen kysyy.

Urheilulinjoille haetaan yhteishaussa. Omniaan voi hakea opiskelemaan mihin aikaan vuodesta tahansa eikä siellä ole aloituspaikkakiintiötä.

Leppävaaran lukion urheilulinjalle mahtuivat tälle lukuvuodelle kaikki sinne hakeneet. Viime lukuvuonna 30 paikkaa haki 36 nuorta.

Haukilahden lukion urheilulinjan vetovoima on tasaisen vankka. Sinne haki vuosi sittenkin ykköspaikkanaan yli kaksinkertainen määrä aloituspaikkoihin verrattuna. Linjan ulkopuolelle jäi yli 20 maajoukkuetasoista tai sitä lähellä olevaa nuorta urheilijaa.

Urheilulinjoista Leppävaarassa ei ole painopistelajeja. Haukilahdessa niitä ovat jääkiekko, jalkapallo, joukkuevoimistelu ja golf. Siellä tänä lukuvuonna opiskelevista 30 urheilulinjalaisesta yhteensä 20 edustaa painopistelajeja.

Espoo haki vuonna 2017 opetus- ja kulttuuriministeriöltä lupaa urheilulukion perustamiseen Leppävaaran lukioon. Sitä ei saatu. Taskinen arvioi, että menee useampi vuosi ennen kuin lupaa kannattaa hakea uudestaan.

– Aloituspaikkoja urheilijoille pitää olla enemmän, lukujärjestyksen pitää tukea urheilun ja opiskelun yhdistämistä, urheiluvalmennuksen laatua on parannettava, opiskelun monimuotoisuuden on lisäännyttävä, luettelee Taskinen esimerkkejä.

– Sekä toiminnan että rakenteiden on oltava sellaisia, että kaksoisura eli opiskelu ja urheilu saadaan sovitettua hyvin yhteen Espoossa. Tämä on urheilijan ja kuntalaisten etu.

Urheilulukiossa tietyn määrän pakollisia kursseja voi jättää pois. Näin opiskelua voi keventää, jotta aikaa jää urheiluun.