Uimahalli kieltää muslimiasut – keskustelu repesi

Uimahallien käytännöt burkinien sallimisesta eroavat pääkaupunkiseudulla. Vantaalla burkineja ei sallita kun taas Espoossa ja Helsingissä musliminaisille tarkoitettu uima-asu päällä saa uida. Johanna Erjonsalo

Emmakaisa Jokiniemi

Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) on huolestunut uimahallien erilaisista käytännöistä burkinien eli musliminaisten uima-asujen sallimisessa.

– Viime päivinä mediassa on noussut esiin huolestuttavia uutisia uimahallien ongelmatilanteista. Vantaalla on kielletty musliminaisten ns. burkini -uima-asut ja suihkuverhollisia peseytymistiloja ei haluta järjestää. Haukiputaalla annettiin kaikille tukiasumisyksikön nuorille turvapaikanhakijoille porttikielto uimahalliin tammikuun loppuun asti, joka onneksi jo peruttiin, pohjustaa OLL:n puheenjohtaja Bennie Wardi

Asiasta on keskusteltu vilkkaasti tällä viikolla somessa ja blogeissa puolesta ja vastaan. Vastustajien mielestä täyspeittävät burkinit ovat suomalaisen tasa-arvon vastaisia.

OLL puolestaan haluaa, että kaikille erilaisista kulttuureista tuleville ja ujommille ihmisille olisi mahdollisuus käydä uimahallissa.

Liiton mukaan ei ole kohtuuton vaiva esimerkiksi asentaa peseytymistiloihin suihkuverhollisia koppeja.

–Monet aluksi erityisratkaisuilta tuntuvat toimenpiteet saattavat hyvin osoittautua yleisestikin tarpeellisiksi ja halutuiksi.

Yle uutisoi aikaisemmin tällä viikolla, että Vantaalla burkini-kieltoa perustellaan hygieniasyillä.

– Kun tällaisia asuja on käytetty, kanssauimarit ovat raportoineet, etteivät burkineja käyttävät naiset peseydy ennen altaaseen menoa, Vantaan liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahti perusteli Ylen haastattelussa.

Espoossa ja Helsingissä burkinit ovat sallittuja. Espoossa närää on herättänyt se, että samaan aikaan poikien pitkät uimashortsit on kielletty

OLL näkee, etteivät kulttuurilliset erot ja uimahallien hygieniamääräykset ole toisiaan poissulkevia.

–Päivittämällä käytänteet 2010-luvulle voidaan sekä edistää vesiliikunnan suosiota että pitää kiinni uimahallien nykyisestä hygieniatasosta, jopa parantaa sitä, Wardi arvioi tiedotteessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut