Tuusulalainen lasitaiteilija Helena Tynell kuoli 97-vuotiaana

TUUSULA | Lasitaiteilija Helena Tynell kuoli Tuusulassa maanantaina 97-vuotiaana.

Tynell kuului modernin suomalaisen lasin pioneereihin.

Kotimaassa hän oli tunnettu töistään Riihimäen Lasille. Helena Tynell teki myös merkittävän kansainvälisen uran suunnittelemalla lasia ja valaisimia Saksassa, Ruotsissa sekä Yhdysvalloissa.

Tynell oli naimisissa valaisinsuunnittelija Paavo Tynellin (1890–1973) kanssa.

Äänekoskella 10.12.1918 syntynyt Helena Tynell liittyi vahvasti myös keskiuusmaalaiseen kulttuurihistoriaan. Hän asui Tuusulassa 1960-luvulta lähtien.

Monet muistavat esimerkiksi Tuusulan taidemuseosta näyttelyn, joka esitteli Tynellien muotoilijapariskunnan töitä. Pariskunta oli tekemässä suomalaista designia tunnetuksi ulkomaita myöten toisen maailmansodan jälkeen.

Lasitaiteilija Helena Tynell aloitteli uraansa samoihin aikoihin kuin Timo Sarpaneva ja Kaj Frank.

Hänet tunnetaan muun muassa maineikkaan Aurinkopullon suunnittelijana. Aurinkopullot ovat edelleen kysyttyjä, vaikka niitä ei ole valmistettu moneen vuosikymmeneen. Keräilijät hankkivat niitä itselleen kirpputoreilta ja antiikkiliikkeistä.

Tynell työskenteli suunnittelijana Arabian taideosastolla 1943–1946, valaisinpiirtäjänä Taito Oy:ssä 1943–1953 sekä lasimuotoilijana Riihimäen Lasi Oy:ssä 1946–1976.

Hän osallistui osallistunut tuotannollaan lukuisiin taideteollisuusnäyttelyihin sekä Triennale- ja Finlandia-näyttelyihin.

Helena Tynell sai lukuisia palkintoja Suomessa ja ulkomailla. Tuusula 350-vuotisjuhlarahaston palkinnon hän sai vuonna 1993.

Puoliso, muotoilija Paavo Tynell tunnetaan pöytävalaisimista ja taidevalaisimista, joita hän suunnitteli lähinnä julkisiin tiloihin 1930–40-luvuilla. Yhteistyökumppanina oli arkkitehti Alvar Aalto.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Keski-Uusimaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut