Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallinto-oikeus: Espoon "kummituslinnaa" ei tarvitse suojella

Espoon vuosia tyhjillään seisonut kaupungintalo voidaan Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen mukaan purkaa.

Hallinto-oikeus on hylännyt Uudenmaan ely-keskuksen valituksen, jossa se vaati Espoon keskuksessa sijaitsevan kaupungintalon suojelemista kulttuurihistoriallisesti ja arkkitehtonisesti arvokkaana rakennuksena.

Valitus liittyy valtuuston runsas vuosi sitten hyväksymään asemakaavaan, joka mahdollistaa kaupungintalorakennuksen säilyttämisen tai purkamisen.

Kummituslinnaksi muuttunut päätöksenteon keskus on seisonut tyhjillään jo lähes kahdeksan vuotta.

Puretaanko vai säilytetäänkö rakennus, on siis vielä espoolaispäättäjien käsissä.

– Hallinto-oikeuden päätös on sikäli tärkeä, että kaupungintalon alueen suunnittelu pääsee toden teolla käyntiin, projektinjohtaja Mikko Kivinen huomauttaa.

Parasta aikaa kaupungilla lasketaan rakennuksen purkamisen tai säilyttämisen kustannuksia ja vaikutuksia jatkosuunnitteluun. Kivinen arvioi, että valtuustoon asti laskelman saadaan nopeimmillaan keväällä.

– Ensimmäisenä odotamme nyt, haetaanko hallinto-oikeuden päätökseen valituslupaa.

Ely-keskuksella on kuukausi aikaa hakea jatkovalituslupaa päätökseen korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Kaupungintalon nurkilla työmaakoneet alkavat Kivisen arvion mukaan pyöriä aikaisintaan parin vuoden kuluttua.

Vuonna 1971 valmistuneen, ja sisäilmaongelmien takia syksyllä 2008 tyhjennetyn kaupungintalon kohtalosta on Espoossa riidelty vuosia. Jo kertaalleen valtuustossa purkutuomion saaneella rakennuksella on oma, vahva puolustajien joukko.

Loppuvuodesta 2014 valtuusto hyväksyi aluetta koskevan asemakaavan, joka mahdollistaa joko rakennuksen säilyttämisen tai sen purkamisen osittain tai kokonaan.