Tämä mies ei pelkää työtä – 30 vuotta toriyrittäjänä, 12 tuntia päivässä

TYÖ Timo Kalliomäen kahvila Kirkkonummen torilla pysyy kiinni vain pyhinä ja surkeimmilla säillä.

Torikahvilayrittäjä Timo Kalliomäen työpäivät venyvät yli 12 tunnin pituisiksi. Suurin osa asiakkaista on vakituisia kävijöitä. Kiira Koskela

toimitus

Timo Kalliomäki oli vuosia sitten ison valinnan edessä: jatkaako uraa karttavalokuvaajana Espoon kaupungilla vai ryhtyäkö kokopäiväiseksi yrittäjäksi. Hän valitsi vaihtoehdoista jälkimmäisen.

–19 vuoden jälkeen tie kaupungin työntekijänä oli nähty. Joka päivä oli samanlainen, vaikka työ olikin kivaa ja työkaveri hyvä, hän toteaa.

Kalliomäki otti pitääkseen Kirkkonummen keskustassa torikahvilan, josta lanko oli päättänyt luopua. Nyt päätöksestä on kulunut jo 27 vuotta.

Vuosien saatossa sitkeä kahvilanpitäjä kertoo nähneensä torielämän hiipuvan, kun monet yrittäjät ovat hiljalleen korjanneet kojunsa torilta pois viimeisen kerran. Kalliomäen kahvilan lisäksi torilla on nykyään vain muutama pysyvä myyntipaikka.

Hänen mielestään torielämä kärsi erityisesti päätöksestä keskittää palveluita enemmän kantatien suuntaan torin sijaan.

–Eletään supermarkettien aikaa, mutta luulen, että sillekin tulee vielä pysäkki. Jos katsotaan Keski-Eurooppaan, eivät marketit ole siellä enää niin suosittuja, Kalliomäki arvioi.

Kalliomäen kahvila on auki ympäri vuoden pyhä- ja juhlapäiviä lukuun ottamatta. Toisinaan myös surkea sää pakottaa pysymään poissa torilta.

–Jos Siperiasta saapuvat 20 asteen pakkaset, jään kissan kanssa kotiin.

Aiemmin Kalliomäki palkkasi kesäsesongiksi jäätelömyyjän kahvilaan, mutta totesi jossain vaiheessa pääsevänsä helpommalla ilman palkollista. Paperisota työntekijän ottamiseksi kun oli sen verran mutkikasta.

Viimeaikaiset puheet yrittämisen helpottamisesta Kalliomäki sivuuttaa tyhjänä sanahelinänä. Hänestä sama keskustelu on jatkunut ilman merkittäviä muutoksia koko sen ajan, jonka hän on toiminut yrittäjänä. Byrokratia on hänen kokemuksensa mukaan paikoin jopa lisääntynyt.

–25 toimintavuoden jälkeen piti esimerkiksi vanha vaunu yhtäkkiä rekisteröidä.

Ihan joka pojan hommaa torikahvilan pyörittäminen ei ole – sen verran pitkiksi päivät venyvät.

Kalliomäki nousee sängystä kello kahdelta yöllä ja tulee torille pystyttämään teltan ja järjestelemään paikat kuntoon. Leipomotuotteet tulevat Halmeelta, ja kahvinjanoisimmat kulkijat saapuvat pian kuuden jälkeen tiskille. Sen jälkeen asiakkaita valuu paikalle tasaiseen tahtiin. Työpäivä ei ikinä pääty ennen kello 16:ta.

Valtaosa asiakkaista on vakiväkeä. On tuttu aamuporukka, ja kello 11 telttaan kokoontuu toriparlamentti.

Kaikilta Kalliomäen ei tarvitse edes odottaa tilausta, vaan hän tietää kaataa kahvin oikealla maitovaralla kysymättäkin.

Leppoisa yrittäjä hyppää ehtiessään myyntivaunusta telttaan jutustelemaan tutuimpien kävijöiden kanssa. Täällä, jos missä, pystyy kätevästi päivittämään tietonsa paikallisesta menosta.

Juoruiluksi keskustelu ei saa silti kääntyä.

–En halua tästä mitään hevosmiesten tietotoimistoa. Olisihan tämä varmaankin unelma-ammatti vanhan ajan sentraalisantralle, joka kuulisi täällä kaiken.

Vaikka Kalliomäki uskoo markettien ja kauppakeskusten valta-ajan joskus loppuvan, hän ei usko oman kahvilansa todistavan uutta pienyritysten aikakautta. Keväällä 62 vuotta täyttävä yrittäjä arvelee jatkavansa ehkä muutaman vuoden ja yhä enemmän kesäkuukausia painottaen.

Silloin aikaa voisi jäädä enemmän harrastuksillekin, joista kenties rakkain on moottoripyöräily. Pyörällään entinen espoolainen palaa välillä nykyäänkin vanhan kotikaupunkinsa pienille ja mutkaisille asfalttiteille, ja antaa kilometrien kertyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen – kuva
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. HSL avaa matkakortin nettilatauksen ensi viikolla – voi ostaa sekä kautta että arvoa
 4. Valtion lupaus rahoittaa puolet kaupunkiradasta saa Espoossa myös kritiikkiä – Vuornos: ”Hanke vaakalaudalla”
 5. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 6. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 7. 180 kilometriä tunnissa kuudenkympin rajoitusalueella – Porkkalantiellä triplanopeutta ajaneen motoristin kortti hyllylle
 8. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 9. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 10. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 11. Hallituksen lisäbudjetti: Espoo on saamassa hieman alle 140 miljoonaa kaupunkiradan jatkeeseen
 12. Mopoilijoista valituksia poliisille päivittäin ­– poliisin saapuminen rauhoittaa menon vain hetkeksi
 13. Koronakriisi taustalla: Elokuvakeskus ja hotelli eivät tulekaan Tapiolaan, tilalle "pääkonttoritasoisia" toimistotiloja
 14. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 15. Raidejokerin tuplaraidetta valettu paikoilleen reilut 500 metriä, rakentaminen aikataulussaan – "Negatiivistakin palautetta tulee, mutta pääasiassa kaupunkilaiset ovat ottaneet rakentamisen hyvin vastaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.