Voiko Suomi laittaa rajat kiinni? Näin vastaa sisäministeri Orpo

ILMIÖ Sisäministeri Petteri Orpo korosti seminaarissa Turussa, että rajoja ei voi sulkea.

Sisäministeri Petteri Orpo toivoo, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että maahanmuutto Eurooppaan ja Suomeen ei ole mikään ohimenevä ilmiö.

– Ilmiö ei ole ohimenevä, haluamme tai emme. Maailman kehitystä ei pysty pysäyttämään.

– Meidän täytyy kehittää turvapaikanhakijoitten kotouttamista ja koulutusta sillä mielellä, että tämä on pysyvää toimintaa, hän korosti Varsinais-Suomen liiton järjestämässä maahanmuuttoseminaarissa Turussa keskiviikkona.

Orpo sanoo, että suomalaisillekaan ei pitänyt olla yllätys, että meille alkaa tulla turvapaikanhakijoita enemmän. Käänne tapahtui vain niin nopeasti.

– Onhan puhuttu kymmeniä vuosia siitä, että maailmalla on kymmeniä miljoonia pakolaisia, jotka ovat joutuneet sodan vainon, ilmastonmuutoksen tai köyhyyden ja kurjuuden vuoksi hakemaan muualta turvaa ja parempaa elämää.

Nyt vain Eurooppa ja Suomi saavat pakolaisvirrasta osansa. Ministeri totesi, että tilanteeseen ei tule muutosta, ellei lähtömaissa pystytä ratkaisemaan asioita.

– Sormia napsauttamalla tilanne ei muutu. Sodat ja köyhyys eivät lopu hetkessä, hän kiteytti.

Suomen rajoilla tilanne on rauhoittunut viime kesästä. Kun Tornion rajan yli tuli ennätyspäivänä 6500 turvapaikanhakijaa, nyt määrät ovat merkittävästi pienempiä. Tänä vuonna tulijoita on ollut kuitenkin jo reilut 400.

– Ruotsin kautta ei tulla enää laittomasti maahan. Laivareitti Travemündesta Suomeen on saatu tyrehtymään ja Venäjältä tulee noin 20 turvapaikanhakijaa päivässä, Orpo kuvaili tämänhetkistä tilannetta.

Orpo korosti myös, ettei Suomi voi laittaa rajoja kiinni, kuten Rajat kiinni -liike vaatii.

– Lähes puolet bruttokansantuotteestamme on perustunut vientiin. Ei voi olla muuta Suomea kuin kansainvälinen ja avoin. Ellei Suomi ole avoin, se alentaa hyvinvointiamme merkittävästi.

Suomeen tuli viime vuonna kaikkiaan 32 000 turvapaikanhakijaa. Orpo arvioi, että 30–40 prosenttia saa turvapaikan.

Turvapaikan saaneet pitäisi ministerin mielestä saada nopeasti työmarkkinoille.

– Meidän pitää madaltaa työllistymisen kynnystä niin alas kuin mahdollista. Tämä haastaa koko suomalaisen järjestelmän.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut