Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sarjasahaaja iski nyt Espoon kaupunginpuutarhan arvopuihin – Katu- ja puistopuita tuhottiin myös vuosi sitten

Kaupunginpuutarhan puistosta Vanttilasta on viikonlopun aikana kaadettu kolme puuta. Tuhotuiksi joutuivat kaksi kartiotaatanpihlajaa ja taalainkoivu.

–Puut on sahattu sahalla ilkivaltamielessä. Rungot on jätetty paikoilleen, kertoo puutarhapäällikkö Sari Turkka.

Puistossa on käyty sahan kanssa ilmeisesti perjantain ja lauantain välisenä yönä. Puutarhan työntekijä huomasi surullisen näyn viime lauantaina.

Kaupunki on tehnyt asiasta rikosilmoituksen.

Turkka kertoo, että Vanttilassa kärsittiin vastaavanlaisesta ilkivallasta myös noin vuosi sitten. Tuolloin koulun vierestä oli kaadettu useampi puu ja katualueilta löytyi sahattuna kaksi tammea.

Jos katu- tai puistopuiden kaatamisesta jää kiinni, voivat korvausvaatimukset nousta isoiksi.

Turkka arvioi, että tässä tapauksessa tuhot ovat muutamia tuhansia euroja.

Mitä harvinaisemmasta ja kookkaammasta puusta on kyse, sitä isommaksi sen hinta nousee. Esimerkiksi suuren tammen arvo voi helposti nousta kymmeneen tuhanteen euroon.

– Puut ovat verrattain arvokasta kaupunkiomaisuutta. Moni ei ehkä ajattele, että yhden puun kasvatus vaatii useita vuosia ja että paikallaan vuosia tai vuosikymmeniä kasvaneiden puiden arvo nousee entisestään, Turkka sanoo.

Turkan mukaan katu- ja puistopuiden kaataminen ei kuitenkaan ole Espoossa yleistä.

Joskus kaupungin mailla sijaitsevia metsäpuita näytetään kaadetun polttopuiksi tai joulukuusiksi.

Kauklahden Vanttilassa sijaitseva kaupunginpuutarha on Espoon kaupungin "pienoisarboretum", jonne on istutettu eri havu- ja lehtipuita, pensaita, kesäkukkia ja yrttinäytteitä.

– Puutarhaa alettiin rakentaa 1980-luvun loppupuolella. 90-luvulla se jäi kesken. Olemme istutelleet sinne pikkuhiljaa uutta, Turkka kertoo.

Esimerkiksi koululuokat ja päiväkodit käyvät puistossa retkillä tutustumassa eri puu- ja kukkalajeihin sekä yrtteihin.