Kirkkonummi etsii isoja säästöjä – tänä vuonna pitäisi leikata menoja jo miljoonilla ja lähivuosina vielä enemmän

Kirkkonummen kunnanhallitus päätti talouden sopeutustoimien raameista maanantai-iltana.

Tavoitteena on ainakin 23 miljoonan euron sopeutus vuoden 2022 loppuun mennessä. Tänä vuonna pitäisi tavoitteen mukaan löytyä jo 5 miljoonan euron säästöt.

Virallisesti kunnanhallituksen päätös on tämä: ”Tavoiteltava käyttötalouden toimintakatteen vähennystavoite koko kunnan tasolla on vv. 2020-22 yhteensä vähintään 23 miljoonaa euroa verrattuna vuoden 2019 tilinpäätökseen.”

Päätöksessä mainittu toimintakate muodostuu kunnan toiminnan menoista ja toisaalta toimintatuloista, kuten erilaisista maksuista. Suurin menoerä ovat palkat. Investointeja ei toimintakatteeseen lasketa.

Käytännössä toimintakatetta voidaan pienentää sekä säästämällä että tuloja kasvattamalla. Toimintakatteessa ei huomioida verotuloja.

Veronkorotuksista ei puhuta maanantain päätöksessä mitään. Kunnanjohtajan esittelytekstissä verojen nostamiseen viitattiin, mutta kunnanhallituksen päätöksessä kohta oli otettu pois.

Kunnanjohtaja oli ehdottanut, että se osuus, jota ei saavuteta käyttötalouden toimintakatetta vähentämällä, rahoitetaan verorahoituksella vuosien 2021-22 aikana.

Kirkkonummi nosti viimeksi toissa vuonna veroprosenttia 19,75:een. Tuolloin laskettiin, että 0,25 prosenttiyksikön nostolla saadaan noin 2 miljoonaa euroa lisää verotuloja vuodessa.

Säästökohteiden etsintä jalkautetaan nyt toimielimille virkamiesvalmisteluun pikimmiten.

Valmistelua tukee ”sparrausryhmä”, jossa on kunnanhallituksen puheenjohtajisto vihreiden ja Pro Kirkkonummen edustajilla täydennettynä. Valtuuston puheenjohtajisto saa myös olla ryhmän kokouksissa läsnä.

Kirkkonummen talous kääntyi pahasti miinukselle jo viime vuonna. Kunnan alijäämä painui yli 20 miljoonaa euroon ja tänä vuonna ennustetaan samanlaisia lukuja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut