Pääkaupunkiseudun muuttovoitto suurin puoleen vuosisataan – vieraskielisten osuus voitosta 71 prosenttia

Pääkaupunkiseudun kuntien viime vuonna imaisema muuttovoitto oli suurin ainakin puoleen vuosisataan.

Tilastokeskuksen mukaan pääkaupunkiseudun kuntien yhteenlaskettu kokonaisnettomuutto oli 13 867 henkilöä vuonna 2019. Määrä on suurin ainakin 50 vuoteen.

Kokonaisnettomuutto sisältää muuttovoiton muualta Suomesta ja ulkomailta. Vieraskielisten osuus pääkaupunkiseudun muuttovoitosta oli 71 prosenttia.

Kuntien välisessä muuttoliikkeessä Vantaa ja Espoo keräsivät suurimmat voitot. Vantaalle muutti 3 033 ja Espooseen 2 535 henkilöä.

Vantaan muuttovoitosta kaksi kolmasosaa ja Espoon muuttovoitosta puolet oli vieraskielistä väestöä.

Uudenmaan maakunta sai muualta Suomesta muuttovoittoa 8 114 henkilöä. Määrä on suurin vuoden 1999 jälkeen.

Muuttovoitosta lähes puolet oli vieraskielisiä. Tilastokeskuksen taulukoiden mukaan vieraskielinen väestö keskittyy Uudellemaalle.

Uudenmaan lisäksi vain Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi saivat muuttovoittoa muualta Suomesta.

Manner-Suomen kunnista suhteellisesti eniten muuttovoittoa saivat Sipoo, Kempele ja Kauniainen. Vain noin joka kuudes kunta sai muuttovoittoa Suomen sisällä tehdyistä muutoista.

Suomen muuttovoitto ulkomailta kasvoi viime vuonna noin kolmanneksen edellisvuoteen verrattuna. Muuttovoitto nousi 15 495 henkeen edeltävän vuoden 11 965 hengestä.

Nousua avittivat maahanmuuton kasvu ja maastamuuton väheneminen. Suomeen muutti ulkomailta 32 758 henkeä ja maasta muutti ulkomaille 17 263 henkeä.

Suomen saama muuttovoitto koostui lähes täysin EU:n ulkopuolelta tulleista muuttajista, joiden määrä kasvoi reilulla kahdella tuhannella edellisvuodesta. Sen sijaan muutto EU-maista pysyi lähes samalla tasolla.

Maahanmuuton voitosta suurin osa oli Venäjän kansalaisia, 1 787. Toiseksi eniten tuli Irakista, 1 182 ja kolmanneksi eniten Intiasta, 1 078.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut