Korona hiljensi Espoon terveysasemat – "Toivomme, että pitkäaikaissairaat uskaltautuisivat tulemaan"

Terveysasemat: Käynnit hoitajien ja lääkäreiden vastaanotoilla vähenivät verrattuna viime vuoden maalis- ja huhtikuuhun. Puhelinpalvelu vilkastui.

Espoon terveysasemille voi toistaiseksi tulla vain ajanvarauksella. Päivi Tuovinen

Sirkku Aalto

Terveysasemien ovet ovat käyneet Espoossa aiempaa harvempaan tahtiin koronavirustilanteen takia. Käynnit hoitajien ja lääkäreiden luona vähenivät maalis- ja huhtikuussa selvästi verrattuna viime vuoden maalis- ja huhtikuuhun.

Espoon terveysasemilla kirjattiin tämän vuoden maaliskuussa ja huhtikuussa yhteensä 38 200 käyntiä lääkärin tai hoitajan vastaanotolla, kun viime vuonna käyntejä heidän luonaan kertyi samalta ajanjaksolta hieman yli 77 000.

Espoon terveysasemien puhelinpalveluun tulleiden soittojen määrä sitä vastoin kasvoi viime vuoden maalis- ja huhtikuusta. Palveluun tuli maalis- ja huhtikuun aikana yhteensä noin 68 000 puhelua, mikä on yli 9 600 soittoa enemmän kuin viime vuoden maalis- ja huhtikuussa. Luku ei sisällä kahden Oma Lääkärisi -asemien puheluita.

Muutokset eivät yllätä, sillä koronavirustilanteen vuoksi vastaanottotoimintaa terveysasemilla on supistettu esimerkiksi jättämällä terveystarkastuksia pois. Henkilökunnan työpanosta on siirretty kiirevastaanotoille ja puhelinpalveluun.

– Lääkäreiden kiireettömiä vastaanottoaikoja toteutuu tällä hetkellä alle puolet viime vuoden vastaavan ajankohtaan verrattuna, kertoo johtava ylilääkäri Eila Erola Espoon kaupungilta.

Myös käynnit kiireellisillä vastaanotoilla ovat Erolan mukaan vähentyneet. Tätä selittää hänen mukaansa osittain se, että terveysasemille ei toistaiseksi voi tulla suoraan soittamatta etukäteen.

– Paljon asioita on pystytty hoitamaan sen puhelun aikana, joten asiakkaan näkökulmasta palvelu saattaa olla jopa vaivattomampaa kuin aiemmin.

Kiireellisissä asioissa vastaanotolle pääsee Erolan mukaan samana päivänä.

– Turvaamme välttämättömän hoidon kaikille tarvitseville. Hoitajat haastattelevat puhelimessa ja konsultoivat lääkäriä tarvittaessa. Erityisesti toivomme, että pitkäaikaissairaat ja/tai muuten vakavia sairauksia sairastavat uskaltautuisivat tulemaan koronasta huolimatta määräaikaiskäynneille, Erola sanoo.

Lääkäriliitto tiedotti tällä viikolla lääkäreiden olevan huolissaan siitä, että potilaat jättävät tulematta vastaanotoille. Erola arvioi, että juuri pitkäaikaissairauksien määräaikaiskäynnit Espoon terveysasemilla ovat korona-aikana jääneet vähemmälle.

– Ne sairaudet itsessään voivat olla vähäoireisia, joten pakottavaa tarvetta tulla vastaanotolle ei ehkä välttämättä koeta olevan. Olisi kuitenkin erittäin tärkeää huolehtia hyvästä hoitotasapainosta ja siten välttää myöhemmät liitännäissairaudet ja komplikaatiot.

Erola sanoo, että esimerkiksi diabetes, astma, allergia, krooniset keuhkosairaudet, sydän- ja verisuonitaudit, tuki- ja liikuntaelinsairaudet, mielenterveysongelmat, syöpäsairaudet sekä uudet poikkeavat tai huolestuttavat oireet olisi syytä käydä hoidattamassa terveysasemalla koronavirustilanteesta huolimatta.

Olisiko terveysasemilla mahdollisuuksia hoitaa enemmän potilaita kuin asemilla on viime aikoina käynyt?

– Tällä hetkellä henkilöstön työpanosta menee runsaasti puhelintyöhön, tartuntaketjujen jäljitykseen ja infektioaseman toimintaan. Tilanteen nyt vähitellen tasaantuessa saamme vapautettua lisää vastaanottoaikoja eri asemille, Erola sanoo.

Terveysasemat

Käynnit vähenivät, puhelut lisääntyivät

Lääkärikäynnit Espoon terveysasemilla maalis- ja huhtikuussa 2019: 32 938

Lääkärikäynnit Espoon terveysasemilla maalis- ja huhtikuussa 2020: 18 288

Hoitajakäynnit Espoon terveysasemilla maalis- ja huhtikuussa 2019: 44 087

Hoitajakäynnit Espoon terveysasemilla maalis- ja huhtikuussa 2020: 19 922

Soitot terveysasemien puhelinpalveluun maalis- ja huhtikuussa 2019: 58 429*

Soitot terveysasemien puhelinpalveluun maalis- ja huhtikuussa 2020: 68 082*

*Luku ei sisällä Oma Lääkärisi -asemien puheluita

Lähde: Espoon terveyspalvelujen johtaja Sanna Svahn

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.