Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tällä menolla pääkaupunkiseutu ei ole hiilineutraali vielä 15 vuodenkaan päästä – Helsingissä kasvihuonepäästöt jopa kasvoivat viime vuonna

Pääkaupunkiseudun kasvihuonepäästöt laskivat viime vuonna noin prosentin vuodesta 2018, selviää Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n laskennasta.

Asukaskohtaiset päästöt laskivat kolmisen prosenttia, mutta kokonaispäästöt eivät silti juuri notkahtaneet.

– Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt ovat laskusuunnassa, mutta hiilineutraaliustavoitteen saavuttaminen seuraavien kymmenen tai viidentoista vuoden aikana edellyttää meiltä mittavia muutoksia monella osa-alueella, toteaa HSY:n toimitusjohtaja Raimo Inkinen tiedotteessa.

Sähkön käyttöön liittyvät päästöt laskivat noin kuusi prosenttia ja liikennekin tuprutteli kaksi prosenttia vähemmän.

Sen sijaan jätteiden käsittelyn kasvihuonepäästöt lisääntyivät 18 prosenttia. Tähän kuitenkin vaikutti HSY:n mukaan jätevedenpuhdistuksen prosessipäästöjen hetkellinen lisääntyminen, minkä vuoksi päästömäärä vuonna 2019 oli poikkeuksellinen.

Kaupunkien välillä on päästökehityksessä isot erot. Vantaa onnistui tikistämään omistaan peräti 9 prosenttia. Merkittävin syy tähän oli HSY:n mukaan biopolttoaineen osuuden lisääntyminen kaukolämmön tuotannossa.

Toisessa ääripäässä oli Helsinki, jossa kasvihuonekaasuja pääsi ilmakehään 2 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Espoo vähensi päästöjään prosentin ja Kauniainen pysyi entisellä tasolla.

Espoon kaupunki tiedottaa, että sillä oli pääkaupunkiseudun alhaisimmat asukaskohtaiset päästöt jo kolmatta vuotta peräkkäin.

Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt lasketaan alueella tapahtuvaan kulutukseen perustuen, mutta laskennassa ei huomioida kulutushyödykkeiden, kuten ruuan tai rakennustuotteiden välillisiä päästöjä.

Merkittävin yksittäinen kasvihuonepäästöjen lähde on pääkaupunkiseudulla edelleen kaukolämpö, sillä lämmön tuotanto perustuu alueella pääosin fossiilisiin polttoaineisiin. Uusiutuvien energialähteiden osuus kaukolämmössä kasvoi kuitenkin noin kolme prosenttiyksikköä edellisvuodesta ja on nyt 18 prosenttia.

Vuoteen 1990 verrattuna kaukolämmön kulutuksesta aiheutuvat päästöt ovat vähentyneet pääkaupunkiseudulla noin 8 prosenttia, vaikka vuoteen 2019 mennessä kaukolämmön kulutus on noussut yli 30 prosenttia. 2010-luvulla kaukolämmön päästöjen kehityksen suunta on vaihdellut.