Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt loppuu mentolitupakan käryttely: Makusavukkeiden viimeinenkin linnake kielletään tiistain jälkeen – HS: Lakia on jo alettu kiertää

Huomenna tiistaina on viimeinen päivä, jona suomalaisten kauppojen valikoimista vielä löytyy mentolilla maustettuja tupakkatuotteita. Keskiviikkona nimittäin päättyy tupakkadirektiivin mentolisavukkeiden siirtymäsäännös.

Tupakkalain mukaan kuluttajalle ei saa myydä tai muutoin luovuttaa savuketta tai kääretupakkaa, jossa on "tunnusomainen tuoksu tai maku". Tällä tarkoitetaan, että tupakka ei saa tuoksua eikä maistua muulta kuin tupakalta. Tupakkalaki kieltää tunnusomaisten tuoksujen ja makujen käytön myös nikotiininesteissä sekä höyrystettäviksi tarkoitetuissa nikotiinittomissa nesteissä.

Kielto perustuu EU:n tupakkatuotedirektiiviin. Direktiivissä kuitenkin säädettiin siirtymäajasta sellaisten maustettujen tai hajustettujen tupakkatuotteiden osalta, joiden myyntimäärä EU:n laajuisesti on vähintään kolme prosenttia tietyssä tuoteluokassa. Suomessa tällaisia tuotteita ovat mentolisavukkeet.

Mentoli on ollut makutupakan viimeinen linnake, sillä kaikki muut maut ovat olleet kiellettyjä jo vuodesta 2016 alkaen.

Tupakkalain tavoitteena on ihmisille myrkyllisiä aineita sisältävien ja riippuvuutta aiheuttavien tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppuminen, tiedottaa Valvira.

Helsingin Sanomien mukaan makutupakan kieltoa on jo alettu kiertää myymällä niin sanottuja makukortteja, joilla kuluttaja voi itse maustaa savukkeita.