Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon valtuuston harvinainen operaatio – erotti kaksi kokonaista lautakuntaa ja valitsi ne muutaman minuutin kuluttua uudelleen

Espoon kaupunginvaltuusto turvautui maanantai-iltana hyvin harvinaiseen operaatioon ja erotti kaksi lautakuntaa.

Lähtöpassit saivat hetkeksi sosiaali- ja terveyslautakunta sekä opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta.

Viime syksynä 19 valtuutetun aloitteesta käynnistynyt prosessi juontaa juurensa varavaltuutettu Mika-Erik Wallsin loikkaan Sdp:n ryhmästä vasemmistoliiton ryhmään toissa vuonna.

Toinen valtuustoryhmän vaihto tapahtui viime vuonna, kun keskustan varavaltuutettu Arja Ryynänen siirtyi kokoomukseen.

Ryynänen oli Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen. Walls istui jäsenenä puolestaan opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnassa.

Kumpikaan ei suostunut luopumaan vapaaehtoisesti lautakuntapaikoistaan, vaikka vaihtoivat valtuustoryhmää.

Edellisen kerran lautakunta erotettiin Espoossa runsaat viisi vuotta sitten samanlaisen prosessin jälkeen.

Kuntalain mukaan yksittäisiä lautakunnan jäseniä ei voi noin vain erottaa tehtävästään, vaan koko lautakunta on erotettava luottamuspulaan vedoten.

Espoossa on koko talven toiminut tilapäinen valiokunta, joka on valmistellut asiaa.

Valiokunnan puheenjohtaja Henrik Vuornos (kok.) totesi valtuuston kokouksessa, että päätös on tietynlainen ennakkotapaus, jolla saadaan selkeät pelisäännöt, jos luottamushenkilö vaihtaa ryhmää ja puoletta kesken kauden.

Vuornos korosti, että kyse on vain periaatteesta eikä henkilöistä. Valiokunta korosti, että kyseiset lautakunnan kaksi jäsentä ovat hoitaneet luottamustehtäväänsä moitteetta.

Koko prosessi lähti liikkeelle alun perin siis 19 valtuutetun aloitteesta, mutta matkan verralla syntyi aika laajakin yksimielisyys menettelylle.

Valtuustossa lautakunnat erotettiin äänin 60–8, tyhjää äänesti seitsemän valtuutettua.

Vasemmistoliiton Kari Uotila esitti, että lautakuntia ei erotettaisi. Hän piti menettelyä perustuslain ja mielipiteenvapauden vastaisena.

Lautakunnat valittiin uudelleen lähes entisessä kokoonpanossa. Myös Mika-Erik Walls on yhä jäsenenä opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnassa, mutta nyt vasemmistoliiton mandaatilla.

Sosiaali- ja terveyslautakuntaan valittiin Arja Ryynäsen tilalle Päivi Koskinen (kesk.).