Lakimuutos sallii vihdoin pysäköintiluvat kotihoidolle – Espoossa ei vielä tulossa, Vantaa näyttää jo vihreää valoa

Pysäköinti: Lakimuutos mahdollistaa kotihoidolle pysäköintiluvat.

Espoo ei ole vielä päättänyt, aikooko se tulevaisuudessa myöntää kotihoitajille pysäköintilupia katualueilleen.

– Olemme keskustelleet pysäköinnin järjestämisestä kokonaisuutena ja siitä, millaisin toimenpitein kotihoitajien pysäköinti helpottuisi. Mutta onko se keino tämä pysäköintilupa vai jokin muu, se on vielä täysin auki, kertoo kaupunkiliikennepäällikkö Johanna Nyberg Espoon kaupungilta.

Pysäköintilupien myöntämisen kotihoidolle mahdollistaa kesäkuun alussa voimaan tuleva uusi tieliikennelaki.

Lakimuutoksen myötä kotihoitajat ja vastaavia palveluja tuottavat työntekijät voivat pysäköidä ilman aikarajaa ja maksua kunnan katuverkon pysäköintipaikoilla. Lupa oikeuttaa pysäköimään myös kadulla, jolla pysäköinti on kielletty.

Pysäköintimahdollisuuden käyttäminen edellyttää, että ajoneuvossa on kunnan myöntämä pysäköintitunnus. Esimerkiksi Vantaa on päättänyt jatkossa myöntää kotihoitajille pysäköintilupia katualueilleen.

Nyberg huomauttaa, että kaupungit ovat erilaisia eikä yksi ratkaisu välttämättä toimi kaikkialla yhtä hyvin.

– Jos miettii Helsinkiä, niin siellä pysäköinti tapahtuu paljon kaduilla, mutta Espoossa kaduilla ei ole niin paljon paikkoja, vaan vieraspaikat ovat yleensä tontilla.

– Tämä pysäköintilupa ei oikeuta pysäköimään tontilla. Se, että kotihoitaja pääsisi pysäköimään mahdollisimman lähelle kohdetta, edellyttäisi toimenpiteitä tontilla, Nyberg lisää.

Kotihoidon pysäköintiä voitaisiin Nybergin mukaan helpottaa esimerkiksi kaavoitusratkaisuilla, joissa on huomioitu kotihoitajien pysäköintitarve.

Kotihoitajien pysäköinti on puhuttanut, sillä sopivan parkkipaikan etsiminen voi viedä hoitajalta jopa enemmän aikaa kuin käynti asiakkaan luona. Espoossa kotihoidon työntekijät myös maksavat saamansa parkkisakot itse.

Kotihoidon henkilökunta toivoo pysäköintilupien tulevan käyttöön Espoossakin.

– Toivon, että saisimme lain tuoman mahdollisuuden käyttöön ja sillä tavoin helpotusta tilanteeseen. Se jää nähtäväksi, miten uusi käytäntö helpottaa pysäköintiä, kertoo Espoon kotihoidon päällikkö Heli Naukkarinen.

Kotihoidon pysäköintipulmat korostuvat Naukkarisen mukaan esimerkiksi iltaisin, jolloin vieraspaikat ovat usein täynnä. Uusilla asuinalueilla parkkipaikkoja taas ei välttämättä ole kovin paljon.

– Korona-aikana autopaikat ovat olleet vielä enemmän täynnä, kun ihmiset eivät ole olleet niin aktiivisesti liikekannalla.

Kotihoidon parkkipulmia on Naukkarisen mukaan yritetty aikaisemmin helpottaa myös asuntokohtaisilla luvilla sekä neuvottelemalla parkkipaikoista isännöitsijöiden ja taloyhtiöiden kanssa.

– Olemme saaneet muutamiin taloihin merkittyjä kotihoidon paikkoja, mutta niihin ovat parkkeeranneet muutkin, eli ne eivät ole aina olleet kotihoidon käytössä, Naukkarinen kertoo.

Espoon kaupungin kotihoidossa on sijaiset mukaan lukien noin 450 työntekijää. Asiakkaita on lähes 2 500.

Pysäköintilupien lisäksi kotihoidon parkkipulmia voitaisiin Heli Naukkarisen mukaan helpottaa esimerkiksi niin, että liikkuvien työntekijöiden pysäköintimahdollisuudet huomioitaisiin jo uusia alueita suunniteltaessa.

Parkkipulmia voisivat Naukkarisen mukaan helpottaa myös pyörien ja mahdollisesti sähköpyörienkin käyttäminen kotihoitajien kulkupeleinä etenkin kesäisin.

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut