Edessä erilainen sarjakausi – Hongan naiset harjoittelevat pienryhmissä ja välttävät kontaktia

Jalkapallo: FC Hongan joukkue on harjoitellut pienryhmissä.

Heini Toivonen (vas.), Rosa Lappi-Seppälä ja Inka Kaivola odottavat kauden alkua. Roni Ylä-Jussila

Roni Ylä-Jussila

Naisten jalkapallon Kansallinen Liiga käynnistyy 13. kesäkuuta, yli kaksi ja puoli kuukautta alkuperäisestä aikataulusta myöhässä.

Espoon Hongan naiset aloittivat harjoittelun pienryhmissä jo toukokuun alussa. Jotta harjoitukset olisivat mahdollisimman turvallisia, on joukkue jaettu kahdeksan pelaajan ja kahden valmentajan ryhmiin.

– Pienryhmät ovat vakioita, ja ne eivät sekoitu. Jos yhteen ryhmään tulisi korona-altistuminen, niin kaikkien ei tarvitsisi mennä karanteeniin, kertoo Hongan valmentaja Rosa Lappi-Seppälä.

Joukkue on myös kentällä jakaantunut eri puoliskoille ja harjoitteluaikoja on porrastettu, jotta pystytään välttämään yli kymmenen hengen kokoontumisia ja koronaviruksen uhkaa.

Pienryhmissä vältetään kontaktia, ja joukkueen harjoitukset ovat vielä toistaiseksi rajoitettuja.

– Nythän meidän treenaamisemme on painottunut syöttämiseen, pallonkäsittelytaitoihin ja pelinomaiseen liikkumiseen. Se on kokonaisuudessaan melko erilaista harjoittelua kuin normaaliaikoina. Nyt meiltä ovat puuttuneet esimerkiksi pienpelit, jotka ovat ihan eri juttu fyysisesti, koska siinä on kuitenkin se kontaktin ja vastustajan elementti, kertoo Lappi-Seppälä.

Hongan puolustaja Heini Toivonen on ottanut positiivisen asenteen rajoitusten suhteen, vaikka harjoitteluista onkin puuttunut kontakti ja itse pelaaminen.

– Kaikki ovat uuden edessä, ja koen itse aina mielenkiintoisena tällaiset uudet tilanteet, jotka vaativat sopeutumista. Kun ollaan oltu kuusi viikkoa ilman joukkuetreenejä, niin kaikki mitä saadaan on kotiinpäin.

Seuroille on luvattu kahden viikon pituinen koko joukkueen harjoitteluaika kesäkuun alusta alkaen. Lappi-Seppälä on kuitenkin huolissaan lyhyestä harjoitteluajasta, sillä nopea aikataulu on loukkaantumisriski pelaajille.

– Terveys on se tärkein asia, mutta se on myös terveyskysymys, jos meidän pitää 13. kesäkuuta aloittaa sarja ja meillä on siinä vain 12 päivää aikaa mennä nollasta sataan.

– Pelaajat ovat harjoitelleet omatoimisesti viimeisten kuukausien aikana, ja nyt vain kahden viikon jälkeen pienryhmissä alkaa paluu normaalin lähestyä, kertoo Lappi-Seppälä.

– Tällainen aikataulu on pelaajille iso loukkaantumisriski. Ensin ei pystytty harjoittelemaan edes pienryhmissä, sitten on muutama viikko pienryhmissä treenaamista ja siitä suoraan normaaliin, kertoo Lappi-Seppälä.

Loukkaantumisten ehkäisemiseksi on normaalin kolmen kenttäpelaajan vaihto nostettu viiteen pelaajaan. Tarkoituksena on antaa joukkueille mahdollisuus lepuuttaa pelaajia ja välttää loukkaantumisia.

– Tämä on hyvä. Jos pelejä on kolme viikossa, rotaatiota pystyy hyödyntämään enemmän ja kuormitusta keventämään.

Muita muutoksia tulevalle Kansallisen Liigan kaudelle on ylä- ja alaloppusarjoista luopuminen. Kausi pelataan vain 18 ottelukierroksen kaksinkertaisena sarjana.

Otteluita on vähemmän, sillä loppusarjojen pelaamiseen ei yksinkertaisesti ole aikaa. Tulevalle kaudelle on myös suunniteltu varapelipäiviä, mikäli jokin joukkue altistuu koronalle.

Hongan toppari Inka Kaivola näkee hopeareunuksen sääntöjen muutoksissa.

– Olisi kiva pelaa täyspitkä sarja, mutta toisaalta näin yksittäisille peleille tulee vielä enemmän merkitystä.

Vaikka virusta ei ole vielä kokonaan saatu hallintaan, on Hongan valmentaja tyytyväinen, että kausi saadaan käyntiin.

– Kyllä tästä sellaista ekstrailoa näkee. Tämä on kuitenkin kaikkien intohimo ja enemmän kun harrastus. Kaikki haluavat tehdä tätä hommaa mahdollisimman ammattimaisesti ja satsata täysillä. On iso palkinto pelaajille päästä kentälle treenaamaan.

Kansallinen Liiga

Muutoksia 2020

Naisten Kansallinen Liiga alkaa kesäkuun 13. päivänä.

Kansallisen Liigan kausi 2020 pelataan ilman ala- ja yläloppusarjoja.

Naisten Pääsarja pelataan kaksinkertaisena ja jokaiselle joukkueelle tulee 18 ottelua.

Vaihtojen määrä on nostettu viiteen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut