Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Salmiakin malliset linnunpöntöt herättävät ihmetystä Espoossa keskuspuistossa

Espoon keskuspuistoon on ilmestynyt suuri määrä erikoisen näköisiä linnunpönttöjä. Ne ovat salmiakin mallisia.

Tämän mallisia koteja on ennenkin ollut tarjolla linnuille Espoossa. Silloin asialla oli Espoon kaupunki.

Linnunpönttötempaus oli osa Espoossa vuonna 2016 vietettyä Vihervuotta. Tuolloin sata salmiakin mallista pikkulinnunpönttöä asennettiin Viherlaaksoon ulkoilureittien varrelle.

Nyt tätä suurempi määrä erikoisia pönttöjä on tarjolla pönttöpesijöille muun muassa Olarissa ja Puolarmaarin suunnalla.

Olari-Seuran hallituksen jäsen Lars Lönnqvist kertoo kummastelleensa erikoisen näköisiä pönttöjä.

Hän on vienyt kaverinsa rakentamia pönttöjä viime vuonna avatun Olarin terveysluontopolun varrelle.

– Ne ovat kuitenkin perinteisen mallisia pönttöjä. Niitä on jokaisen luontopolun rastin lähistöllä. Pöntöt on tehty muun muassa tiaisille, puukiipijöille ja yksi on pöllölle, Lönnqvist esittelee.

Erikoisen näköisiä pönttöjä on myös Steinerkoulun lähistöllä. Koulun rehtori Filip Häyrinen sanoo, että hänkin on ihmetellyt pönttöjä. Heidän luomuksiaan ne eivät ole.

– Onkohan niissä sisällä tasainen pohja, Häyrinen miettii.

Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved tuumii, että joku tai jotkut ovat kaivanneet vaihtelua.

– Euroopassa on myynnissäkin salmiakin mallisia pönttöjä, Södersved tietää.

Hänen mukaansa linnuille on tärkeintä, että lentoaukko on lajille sopivan kokoinen. Pöntön pohjalle on pystyttävä tekemään sopivan kokoinen pesä. Jos pöntön pohja on kiilan mallinen, on se ensin täytettävä pesäaineella.

– Saattaa olla, etteivät linnut ensimmäisenä valitse kiilapohjaista pönttöä. Ihmisen silmin katsottuna viehättäväksi maalattu ja tekstein koristeltu pönttökään ei ole linnun silmin peruspönttöä houkuttelevampi.

Joidenkin arvioiden mukaan salmiakkipönttöjä on kovin lähellä toisiaan. Södersved sanoo, ettei voi ohjeistaa metrimäärää, kuinka monen metrin välein pöntöt pitää asentaa.

– Jos pönttöjä on jokaisessa puussa kahden metrin välein, jää iso osa ilman vuokralaisia. Jos matkaa on 20 metriä, asukkaat saa varmemmin.